Georgeta CARAGIU, sculptor

Georgeta CARAGIU s-a născut Sarsânlar, Bulgaria, in anul 1929 si a încetat din viata la data de 11 martie 2018, la București.
L-a avut ca frate pe actorul Toma Caragiu şi sora Matildei Caragiu-Marioţeanu (1927-2009), academician şi filolog de elită, monumentul funerar al lui Toma Caragiu, Cimitirul Bellu, fiind lucrat de aceasta.

In perioada 1950 – 1956 a urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, cu profesorul Boris Caragea, București.

In perioada 1958 – 1962 a fost asistentă la Catedra de anatomie artistică a Institutului de Arte Plastice, Bucureşti, unde, sub îndrumarea prof. Gh. Ghiţescu, realizează un ecorşeu; iar intre anii 1962 – 1986 – lector şi conferenţiar la Institutul de Arte Plastice, Bucureşti.

Lucrări expuse in muzee: Muzeele de Artă din Bacău, Botoşani, Constanța, Ploiești, Prahova, in Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Militar Central, București.
Este autoarea a numeroase lucrări de sculptură de for public, din care cităm, printre altele, „Statuia ecvestră a lui Mihai Viteazul” din Oradea, amplasată în 1994 în Piaţa Unirii din Oradea; Bustul lui Grigore Antipa, inaugurat în 1995 în Municipiul Tulcea sau statuia istoricului Vasile Pârvan, amplasată în faţa Muzeului Judeţean de Istorie din Bacău – toate realizate împreună cu sculptorul Alexandru Gheorghiţă, soţul ei.
A realizat de asemenea bustul din bronz al lui „Toma Caragiu”, dezvelit la Ploieşti pe 15 noiembrie 2000, când marele actor ar fi împlinit 75 de ani.

Distincții:
1960 – Premiul Ministerului Culturii;
1962 – Premiul Ministerului Învățământului pentru Ecroşeu.