Cula Tudor Vladimirescu, Cerneți, Mehedinți

Cula Tudor Vladimirescu este un monument istoric datat din 1800 aflat pe teritoriul satului Cerneți, comuna Șimian care i-a aparținut lui Tudor Vladimirescu.
Cula era o casă fortificată, asemănătoare unui turn de observație, care adesea era situată pe moșia unui boier, cu scop de apărare.

Tudor a construit această culă în 1802, pe un teren ce aparţinuse altădată Mânăstirii Cozia. Construcţia este una dintre mai multele proprietăţi deţinute de acesta în Cerneţi (printre altele o casă cu prăvălie şi o moară), fiind ridicată şi cu sprijinul bunului său prieten, boier Ion Gărdăreanu, care l-a împrumutat cu bani în acest scop.

După moartea slugerului Tudor, care nu avea urmaşi, cula a trecut în proprietatea unor boieri cărora acesta nu apucase a le înapoia datoriile contractate. Clădirea a trecut astfel în proprietatea lui Vasile Strâmbeanu, iar din 1838 au deţinut-o soţii Ion şi Sevastiţa Gărdăreanu, moştenirea transmiţându-se de acum înainte pe linie feminină.

În perioada 1967-1977 cula a devenit muzeu, găsindu-şi locul aici exponate legate de epoca şi de personalitatea lui Tudor Vladimirescu – printre acestea, un costum de panduri şi arme din perioada lui 1821. În prezent edificiul se află în administrarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier.
Construcţia din cărămidă şi lemn de tip culă, specifică în epocă locuinţelor fortificate olteneşti care să reziste atacurilor otomane (cu precădere deselor raiduri de jaf ale răzvrătitului paşă de Vidin, Osman Pazvantoglu), cuprinde parter şi etaj. La parter se află un beci mare, o cameră şi scara ce duce către etaj, iar sus se găsesc cerdacul cu zece coloane de cărămidă şi trei camere pe un coridor îngust.

Tavanul parterului este din cărămidă, boltit, la etaj tavanul este din lemn şi acoperişul din şindrilă. Atât la parter cât şi la etaj există guri de tragere, ferestrele fiind însă mărite ulterior, după ce casa şi-a pierdut funcţia de apărare. Ultima dată când Tudor a trecut pe aici a fost 29 ianuarie 1821.

Urma să moară la Târgovişte, în condițiile cunoscute, la 28 mai 1821.