
Cula Tudor Vladimirescu este un monument istoric datat din 1800 aflat pe teritoriul satului Cerneți, comuna Șimian care i-a aparținut lui Tudor Vladimirescu.
Cula era o casă fortificată, asemănătoare unui turn de observație, care adesea era situată pe moșia unui boier, cu scop de apărare.
Tudor a construit această culă în 1802, pe un teren ce aparţinuse altădată Mânăstirii Cozia. Construcţia este una dintre mai multele proprietăţi deţinute de acesta în Cerneţi (printre altele o casă cu prăvălie şi o moară), fiind ridicată şi cu sprijinul bunului său prieten, boier Ion Gărdăreanu, care l-a împrumutat cu bani în acest scop.
După moartea slugerului Tudor, care nu avea urmaşi, cula a trecut în proprietatea unor boieri cărora acesta nu apucase a le înapoia datoriile contractate. Clădirea a trecut astfel în proprietatea lui Vasile Strâmbeanu, iar din 1838 au deţinut-o soţii Ion şi Sevastiţa Gărdăreanu, moştenirea transmiţându-se de acum înainte pe linie feminină.
În perioada 1967-1977 cula a devenit muzeu, găsindu-şi locul aici exponate legate de epoca şi de personalitatea lui Tudor Vladimirescu – printre acestea, un costum de panduri şi arme din perioada lui 1821. În prezent edificiul se află în administrarea Muzeului Regiunii Porţilor de Fier.
Construcţia din cărămidă şi lemn de tip culă, specifică în epocă locuinţelor fortificate olteneşti care să reziste atacurilor otomane (cu precădere deselor raiduri de jaf ale răzvrătitului paşă de Vidin, Osman Pazvantoglu), cuprinde parter şi etaj. La parter se află un beci mare, o cameră şi scara ce duce către etaj, iar sus se găsesc cerdacul cu zece coloane de cărămidă şi trei camere pe un coridor îngust.
Tavanul parterului este din cărămidă, boltit, la etaj tavanul este din lemn şi acoperişul din şindrilă. Atât la parter cât şi la etaj există guri de tragere, ferestrele fiind însă mărite ulterior, după ce casa şi-a pierdut funcţia de apărare. Ultima dată când Tudor a trecut pe aici a fost 29 ianuarie 1821.
Urma să moară la Târgovişte, în condițiile cunoscute, la 28 mai 1821.
ADEVARUL DESPRE CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU CARE A FOST FACUTA DE FAPT DE IOAN GARDAREANU
ADEVARUL DESPRE CULA LUI TUDOR VLADIMIRESCU CARE A FOST FACUTA DE FAPT DE IOAN GARDAREANU
Aceasta cula nu a a fost facuta de Tudor Vladimirescu cum au mintit istoricii comunisti.( ci doar a purtat numele eronat de Cula lui Tudor Vladimirescu, desi in realitate a fost facuta de Ioan Gardareanu). A fost facuta de stra-stra-stra-stra-bunicul meu Ioan Gărdareanu cum scrie in cartea Prin Muntii Mehedintilor de Const. D. Ionescu. Cula zisa eronat Cula lui Tudor Vladimirescu si Via de 15 ha din satul Cerneti, comuna Simian, jud. Mehedinti s-au mostenit din generatie in generatie, proprietarii culei si viei fiind: stra-stra-stra-stra-bunicul meu Ioan Gărdăreanu, stră-stră-stră-bunicii mei Sevastița Gărdăreanu și Nicu ( Nicolae Gărdăreanu), stră-stră-bunicii mei Mitescu Ioan Atanasie si Jeaneta Mitescu, bunicii mei Manolea Dora Maria Rozeta si Manolea I. Constantin, ultima proprietara inainte de nationalizarea facuta de comunisti in 1949 fiind Suzana D.Popescu ( sora bunicii mele Manolea Dora Maria Rozeta). Toti proprietarii culei sunt mentionati in fisa culei de la Institutul National a Patrimoniului. Instantele de judecata din Romania ( Tribunalul Mehedinti, Curtea de Apel Craiova, Inalta Curte de Casatie si Justitie) in mod abuziv nu au tinut cont de actele de proprietate , nici de fisa culei de la Institutul National al Patrimoniului si nu au vrut sa restituie in natura cula si curtea aferenta favorizand in mod abuziv Consiliul Judetean Mehedinti., care detine cula cu doua acte false HCM 1144/ 1968 care se refera la organizarea administrativ teritoriala a jud. Mehedinti si Legea 2/1968 care se refera la organizarea admnistrativ teritoriala a RSR, acte care nu pot fi acte de proprietate pentru Consiliulul Judetean Mehedinti, asa cum fals se arata in anexa nr. 2 la normele tehnice ale HG 963/2002, pozitia 180 . Din pacate am fost o victima a instantelor de judecata care nu au tinut cont in mod abuziv de actele de proprietate si de fisa culei de la INP. si care nu au vrut sa recunoasca ca aceasta cula a apartinut sorei bunicii mele , Suzana D. Popescu, desi acest lucru este scris negru pe alb in fisa culei de la Institutul National al Patrimoniului. Instantele de judecata au facut afirmatia falsa ca aceasta cula nu a fost a Suzanei D. Popescu , desi acest lucru este scris in fisa de la I.N.P. Instantele de judecata au favorizat in mod abuziv Consiliul Judetean Mehedinti, care detine cula in mod abuziv ,intrucat aceasta cula a fost nationalizata de la Suzana D. Popescu in 1949. S-a mai cerut la Primaria Simian, jud. Mehedinti , in baza Legii 1/ 2000 si Via Tudor Vladimirescu de 15 ha, care a apartinut sorei bunicii mele, numita Suzana D. Popescu, dar nici via nu s-a restituit. ( in mod abuziv Primaria comunei Simian nu a tinut cont de actele de proprietate)