Muzeul Vasile Blendea, Târgoviște, Dâmbovița

|
159 vizualizări

Muzeul ”Vasile Blendea” din Târgovişte s-a constituit în urma donaţiei familiei Maria şi Constantin Blendea, iar patrimoniul său este alcătuit din lucrări de artă: sculptură, pictură, desene, schiţe de artă monumentală, piese de mobilier, dar şi textile, materiale de lucru, ceramică şi obiecte personale.

Expoziţia de bază a Muzeului ”Vasile Blendea” este găzduită de o casă tip culă de secol al XVIII-lea, cu beciuri mult mai timpurii, în şase săli şi două holuri, dintre care o sală şi un hol situate la demisol.
Întreaga colecţie reprezintă o parte din viaţa creatoare a lui Vasile Blendea (1895-1988), cunoscut în arta contemporană românească mai mult ca sculptor şi monumentalist.

Artistul şi-a desăvârşit studiile şi, în acelaşi timp, şi-a închegat stilul artistic când, sprijinit fiind de Nicolae Iorga, a ajuns în Franţa, ca membru al Şcolii Române de la Fontenay-Aux-Roses, în anul 1927, în urma unui concurs desfăşurat în Bucureşti, ce avea ca premiu o perioadă de specializare în sculptură cu o bursă de stat pentru doi ani.
Din perioada acestei specializări, s-au păstrat studii de nud în cărbune, conte sau creion sepia, din care doar o mică parte este prezentată aici vizitatorilor.

Vasile Blendea (15 noiembrie 1895, Gureni-Pestișani, Gorj – 1988, București) a fost un pictor și sculptor român.
Vasile Blendea s-a născut în satul Gureni, județul Gorj. A absolvit Academia de Belle-Arte din București, ca elev al lui Dimitrie Paciurea la sculptură și compoziție și a lui Frederic Storck la desen.
A beneficiat de o bursă de studii la Școala Română de la Fontenay-aux-Roses în 1928.
Ca pictor a dovedit o sensibilitate deosebită față de natură, pe care a reprezentat-o însoțită de monumente și ruine romantice ale orașului Târgoviște.

Merită să afli și despre

Sugestii: