Vasile C. BLENDEA, sculptor, pictor, desenator
Vasile C. BLENDEA s-a născut in localitatea Peștișani, județul Gorj, in anul 1895 si a încetat din viata in anul 1983, București.
Vasile C. BLENDEA a unchi al lui Constantin Brâncuși.
In perioada 1920 - 1924 a urmat Şcoala de Arte Frumoase, cu Dimitrie Paciurea, Frederic Storck şi Costin Petrescu, Bucureşti; iar in perioada 1928 - 1930 a fost bursier la Şcoala Română de la Fontenay-aux-Roses, Franţa;
A fost si profesor la Şcoala Normală din Târgovişte.
Vasile Blendea a fost și un pictor talentat. Stilul său demonstrează o sensibilitate deosebită față de natură, care este însoțită de monumentele și ruinele romantice din Târgoviște.
Ca sculptor este legat de viața tragică și glorioasă a basarabenilor, dar și de mari eroi ai vieții și istoriei culturale naționale.
Un alt subiect, replicat de artist în pictură și desen, precum și în sculptura monumentală, este cel al războiului, în muzeu fiind expuse o serie de machete la scară mică de lucrări publice de omagiu: Sacrificiul și Despărțirea ( Răzvad) și Omagiu eroului (Voinești) și Garda Țării (Ocnița).
Vasile Blendea a pictat numeroase biserici din Târgoviște, printre care și turla Bisericii Nicolae Andronești, care se află la doar 50 de metri de Muzeul Blendea.
Pictura sa are compoziții echilibrate, culori calde, pastelate, iar dintre lucrările expuse amintim „Așteptare II”, „Așteptare iarnă”, „Poarta Seimenilor”, „Strada Vasile Cârlova”, „Odihnă”, „Inundație pe strada Șanțului”, „Marginea orașului Târgoviște”, „Plimbare spre Valea Voievozilor”, „Intrare la Curtea Domnească”, „Natură statică cu mere și nuci” etc.
Pictorul a murit în anul 1988 și este înhumat la mănăstirea Viforâta de lângă Târgoviște.
Lucrări monumentale:
- E. Văcărescu, Matei Basarab și Badea Cârţan, Târgovişte;
- Tudor Vladimirescu, Slatina;
- Vlad Ţepeş, Bucureşti.
1934 - Monumentul eroilor, Răzvadul de Sus;
- Monumente ale eroilor din Primul Război Mondial, comunele Voineşti, Ocniţa, Valea Lungă-Cricov;
1939 - Vasile Cârlova (bust, bronz), Târgovişte.
Lucrari ale lui Vasile C. BLENDEA se afla si la Muzeul Național de Artă al României, București.
Distincţii:
1924 - Premiul Horia Boambă la Expoziţia absolvenţilor Şcolii de Belle-Arte pentru sculptura Făt-Frumos, lucrată sub îndrumarea lui Paciurea;
1937 - Premiul „Anastase Simu”.