Mihaela Pleșea – Premiul Special Vatra MCP pentru Ceramică (2022)
În premieră, în acest an, în cadrul Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, au fost acordate trei premii speciale pentru secțiunile SCULPTURĂ, PICTURĂ și CERAMICĂ de către Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP urmând a continua si după acest eveniment.
Una dintre cei trei olimpici distinși cu Premiile Speciale Vatra MCP este Mihaela Pleșea. Miky, cum o cunosc prietenii și familia, laureata Premiului Special Vatra MCP pentru Ceramică, învață la Colegiul Economic „Virgil Madgearu” Galați și își perfecționează tehnicile de olărit sub îndrumarea dnei. Adamache Netuța.
Mihaela are 15 ani și a început să practice serios meșteșugul olăritului de la vârsta de 7 ani. Pasiunea Mihaelei pentru lut s-a născut încă de la vârsta de 4 ani, când a luat pentru prima dată contact cu lutul, în urma unor activități organizate de mama sa, profesoară de meserie, la Școala Gimnazială „Unirea” Braniștea, împreună cu meșterul olar din comună de la acea vreme, regretatul Leș Gabor.
O contribuție semnificativă formarea Mihaelei au avut-o și meșterul olar Zivislav Pavloviç din Serbia, dna. Adamache Netuța, dl. Ionuț Bâscu, precum și mulți alți meșteri olari din Ungaria și România.
Mihaela este singura din familia ei care continuă să olărească. Deși frații acesteia au lucrat o perioadă, nu au continuat cu acest meșteșug. Nici părinții Mihaelei nu lucrează lutul, povestind că deși au încercat, nu au reușit să egaleze mâinile pricepute ale lui Miky.
Mihaela a ales să continue să lucreze lutul din pasiune. Ea este îndrăgostită de meșteșug, spunând că nu a mai simțit niciodată ceea ce a simțit când a descoperit roata de olărit.
În cadrul Olimpiadei, Mihaela a realizat o oală tradițională pentru sarmale, care cântărește aproximativ 5-6 kg. Oala este decorată cu un model geometric, sub forma unei linii șerpuite, ce reprezintă linia vieții.
În realizarea obiectelor sale ceramice, artista folosește „ficheșul” (numit și piaptăn sau cuțit), cu care finisează forma vasului, sârmă, piele, pensulă pentru pictat și instrumente de scrijelit pentru obținerea modelelor în relief.
Un element important al decorului vaselor realizate de Mihaela sunt „glazurile” pe care le folosește. Acestea sunt materiale din pudră colorată de sticlă, pe care le alege cu deosebită grijă, folosind doar materiale ecologice, care nu conțin plumb.
Vasele ceramice făurite de Mihaela sunt, într-o primă etapă, „arse la biscuit” (ardere la temperatură înaltă care face ca ceramica să devină mai puternică), la 1200 de grade, în micul cuptor din atelierul improvizat de la ea de acasă.
După ce sunt scoase din cuptor, vasele sunt glazurate și apoi arse din nou, pentru mai multe ore. Astfel, o vază de dimensiuni medii, sau un vas mare de gătit se arde mai mult de 10 ore, de cel puțin două ori, pentru a fi definitivat.
Ea realizează o gamă variată de obiecte ceramice: căni, carafe, castroane, farfurii decorative, vaze de flori, vase mari, de gătit, dar și mici bijuterii. Bijuteriile ceramice sunt realizate din ceramică albă, fiind, după spusele artistei, mult mai greu de făcut, pentru că „sunt mai migăloase”. Cu toate acestea, aspectul deosebit al podoabelor obținute justifică pe deplin eforturile.
Mihaela comercializează piesele ceramice realizate de ea, fie în cadrul expozițiilor de profil, fie online, dorindu-și să strângă suficienți bani pentru a achiziționa un nou cuptor, care să îi permită să se dezvolte.
Deși toate obiectele sunt confecționate artizanal, iar cele de mari dimensiuni îi ocupă cuptorul zile întregi, prețurile obiectelor ceramice făurite de Mihaela variază între 20-30 de lei pentru piesele mai mici (căni, farfurii) și 150-200 de lei pentru vase mai mari (cum ar fi vazele sau oalele pentru gătit).
Începând cu anul 2015, Mihaela a participat la toate edițiile Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”. La fiecare dintre acestea a obținut premii, din anul 2018 și până în prezent obținând premiul I la toate edițiile. De asemenea, arta sa poate fi admirată în cadrul taberelor și expozițiilor de profil, organizate atât la nivel național, cât și internațional.
Visul Mihaelei este să facă din pasiunea ei pentru olărit o meserie și să devină cunoscută la nivel internațional pentru meșteșugul său.
Pentru a o cunoaște mai bine sau pentru a-i admira și achiziționa lucrările, Mihaela poate fi contactată pe pagina sa de Instagram, @potterybymiky1.