Matei Andrada-Maria – Premiul Special Vatra MCP pentru Pictură (2022)

Matei Andrada-Maria – Premiul Special Vatra MCP pentru Pictură (2022)

|
53 vizualizări

Asociația Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu a susținut, anul acesta, Olimpiada „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra Sibiu, acordând trei premii speciale pentru secțiunile SCULPTURĂ, PICTURĂ și CERAMICĂ, susținerea talentelor distinse cu premiile VATRA MCP urmând a continua si după acest eveniment.

https://www.youtube.com/watch?v=wVcIXrejgCY

Talentul, creativitatea și atenția la detalii a Andradei au făcut ca aceasta să se numere printre Olimpicii Vatra MCP, fiind distinsă cu Premiul Special Vatra MCP pentru Pictură.

Andrada are 17 ani și studiază tainele picturii în cadrul Centrului Județean pentru Promovarea și Conservarea Patrimoniului Cultural Național, Ilfov, prof. coord.  Instr. Badea Mihnea, urmând, de asemenea, cursurile Liceului de Arte Plastice „Nicolae Tonitza” din București.

Ea spune că pictează „de când se știe”, folosind mai multe medii și tehnici, pictând și desenând pe sticlă, pe lemn (pe obiecte de cult), pe pânză și pe clasica hârtie, în culori acrilice și creioane.

Andrada și-a descoperit pasiunea pentru pictură în clasa I când, fiindu-i observat talentul la orele de abilități practice, a fost îndrumată să participe în cadrul cercului de icoane pe sticlă și pictură naivă din cadrul școlii.

Sursa principală de inspirație a Andradei o reprezintă natura și elementele tradiționale, satele românești fiind „muza” ei de suflet. Din fiecare excursie prin țară, Andrada se întoarce cu schițe și notițe pe care le așterne, mai apoi, pe pânză sau pe sticlă, ilustrând cu măiestrie farmecul pitoresc al peisajului rural din țara noastră.

În cadrul ediției de anul acesta a Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale”, Andrada a participat la secțiunea Pictură naivă, unde tema concursului a fost „Orașul, satul, familia în pandemie”. Andrada a ales să ilustreze și de această dată satul românesc, reprezentând cu căldură și optimism oamenii care își continuă activitățile zilnice.

Singura pictură pe sticlă de la secțiunea „Pictură naivă”, opera artistei a atras atenția, printre altele, prin minuțiozitate și atenția la detalii, dincolo de valoarea estetică, scena ilustrată spunând o adevărată poveste, de la cuplul de îndrăgostiți care își transmit salutări peste gard, la bătrânii izolați în case.

Pe lângă participarea la mai multe ediții ale Olimpiadei „Meșteșuguri artistice tradiționale” organizată de Muzeul Astra din Sibiu, unde a obținut, de fiecare dată, premii importante (din 2016 și până în prezent obținând premiul I la fiecare ediție), lucrările Andradei au fost expuse în cadrul Expoziției de artă „Realități Neferite”, organizată de Muzeul Național al Țăranului Român și au fost distinse cu mențiuni onorabile în cadrul Expoziției Internaționale de Arte Plastice LIDICE, edițiile din 2015, 2016 și 2022.

De asemenea, Andrada a obținut premiul al II-lea la categoria de vârstă 15-18 ani, în cadrul Concursului național de arte plastice – Jocurile Olimpice în imaginația copiilor, organizat de Comitetul olimpic și sportiv român, premiul I la ediția din 2022 a concursului internațional „Prin formă și culoare, o șansă pentru fiecare”, premiul I la concursul internațional „Copilăria de-a lungul AnoTimpurilor” de la Iași, premiul I la secțiunea grafică la concursul internațional „Primăvara Artelor” – Bacău și premiul II la Concursul de grafică mică – Buftea/Ilfov.

Andrada își comercializează lucrările din atelierul ei de acasă, despărțindu-se cu greu de fiecare operă în care pune suflet, o parte dintre lucrările sale ajungând și în străinătate.

Convingerea Andradei este că tradiția, pictura și arta în general trebuie protejate și promovate în țara noastră, aspirând ca în viitor să facă o carieră din șlefuirea tinerelor talente și să contribuie la transmiterea bucuriei și pasiunii pentru frumos din generație în generație.

Mai multe despre Olimpiada tinerilor meșteșugari

Sugestii: