Câștigătorii premiilor Vatra MCP la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Tradiționale, Sibiu, 2023

Câștigătorii premiilor Vatra MCP la Olimpiada Națională de Meșteșuguri Tradiționale, Sibiu, 2023

|
13 vizualizări

In perioada 20 – 23 iulie 2023 in cadrul Muzeul Astra din Sibiu s-a desfășurat Faza națională a Olimpiadei „Meşteşuguri artistice tradiţionale”, editia XXVI, care a reunit peste 200 de participanți (elevi, profesori, promotori culturali și artiști), din 28 de judeţe ale ţării, dar şi din străinătate – Bulgaria, Republica Moldova și Mexic.

Tinerii înscrişi în concurs s-au întrecut în 37 de tehnici meșteșugărești, precum: ţesut la război vertical şi orizontal, brodat, cusut, confecționat piese de port popular, confecționat podoabe, confecţionat păpuşi în port popular, confecţionat opinci, ciucuri pe chelteu, împletit, împletit fibre vegetale, croșetat, tricotat, prelucrarea artistică a lemnului, sculptură lemn, xilogravură, pirogravură, linogravură, prelucrare metal, gravură piatră, mobilier pictat, confecționat jucării tradiționale, încondeiat ouă, pictat icoane pe sticlă şi pe lemn, pictură naivă, modelat ceramică, olărit, decorat ceramică, confecționat măști, artă decorativă.

Astfel, atât numărul mare de participanți, cât și varietatea domeniilor și tehnicilor folosite de către olimpici au făcut misiunea de selectare destul de meticuloasa.

Însă și frumoasă, deoarece însuflețirea și culoarea dată de către toți tinerii artiști si meșteșugari operelor concepute si lucrate au confirmat truda si creativitatea pe care se vor așeza multe creații ce in viitor, suntem siguri, ca vor apărea si vor .

Premiile Vatra MCP

Olimpiada Națională de Meșteșuguri tradiționale, Sibiu, 2023

Vatra Meșterilor si Creatorilor de Patrimoniu a premiat 5 olimpici din 5 secțiuni: Pictură, Sculptură, Ceramică, Țesătură și Originalitate, ultimele 2 secțiuni fiind incluse pentru prima data în acest an în categoria Premiilor Speciale Vatra MCP.

Sculptură
Răileanu Ștefan, Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, Cluj-Napoca, Cluj, Instr. Zmicala Gavrilă

Pictură
Giuglea Roberta Bianca
, Liceul de arte „Hariclea Darclee”, Brăila, Brăila, Prof. coord. Gurgu Alexandru

Originalitate – confecționare măști
Cadar Cristian
, Palatul Copiilor Baia Mare, Maramureș, Prof. coord. Marcel Stanciu

Țesătură
Petrescu Ioana Elena
, Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș, Argeș, Prof. coord. Uță Nicoleta

Modelaj Lut
Stănculețu Maria Cristina
, Școala Gimnazială „Mihai Drumeș”, Balș, Olt, Prof. coord. Mihai Trușcă

In tradiția noastră, tinerii selectați vor fi sprijiniți în continuare de Asociația Vatra MCP prin facilitarea participării la alte Festivaluri si Ateliere de creație.

Mulțumim tuturor participanților, organizatorilor, voluntarilor si celor care ne-au fost alături!

Vom continua!

Mai multe despre Olimpiada tinerilor meșteșugari

Sugestii: