Muzeul National al Aviației Române, București

Din anul 2006, Muzeul Naţional al Aviaţiei Române este amplasat în zona de nord a Bucureştiului, în hangarele care în prima jumătate a secolului al XX-lea se aflau pe latura de sud a aerodromului militar Pipera.

Acest aerodrom s-a înfiinţat în 1915 pentru perfecţionarea piloţilor absolvenţi ai Şcolii Militare de Pilotaj de la Cotroceni.
Spaţiul expoziţional al Muzeului Naţional al Aviaţiei Române cuprinde două clădiri tip hangar şi o expoziţie în aer liber.

Hangarul 1 (Sala „Traian Vuia”)
Expoziţia de bază prezintă istoria aeronauticii de la începuturi până în anul 1959.

În spaţiile consacrate celor trei pionieri ai aviației române: Traian Vuia, Aurel Vlaicu şi Henri Coandă, sunt expuse replica avionului Vuia nr.1, machete ale unor avioane realizate de aceştia, precum și obiecte şi documente care i-au aparţinut inginerului Aurel Vlaicu.

Hangarul 2
Expoziția de bază este dedicată anilor ’60 -’70. Avioanele reactive prezentate sunt de tip MiG 17, 19 şi 21, L-29. Expoziţia este întregită de simulatoare de zbor, tehnică de radiolocaţie şi artilerie antiaeriană specifică epocii.
În parcul expoziţional în aer liber, sunt expuse avioane cu motor clasic, dar şi reactive, elicoptere, tehnică de radiolocaţie, tunuri antiaeriene şi rachete sol-aer.

Secția ISTORIE ȘI MUZEOGRAFIE RACHETE și CERCETĂRI SPAȚIALE „Hermann Oberth” funcționează în casa memorială Hermann Oberth de la Mediaș.
Secția este dedicată omului de ştiinţă Hermann Oberth (1894 – 1980), fizician german originar din România (născut la Sibiu), unul din întemeietorii astronauticii moderne.

În copilărie a fost fascinat de romanul lui Jules Verne “De la Pământ la Lună”. Lucrarea lui de diplomă “Racheta în spaţiul planetar”, acum o carte celebră, trata complicatele probleme ale zborului în spaţiu cu 40 de ani înainte ca zborul în Cosmos să devină o realitate.

Secția a fost inaugurată în anul 1994 cu ocazia aniversării a 100 de ani de la naşterea marelui savant Hermann Oberth, pionier al zborurilor interplanetare şi a tehnicii rachetei.

Este structurată pe trei module expoziţionale dedicate lui Conrad Haas – inventatorul primei rachete în trepte cu combustibil, Hermann Oberth – părinte al zborurilor spaţiale şi Dumitru Dorin Prunariu – primul cosmonaut român și cuprinde o serie de exponate tematice cum ar fi: costumul de antrenament de cosmonauţi, machete ale navetei spaţiale Buran, ale rachetelor V2 sau Saturn V.