Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță, Caransebeș

Muzeul Judeţean de Etnografie şi al Regimentului de Graniţă din Caransebeş s-a înfiinţat în anul 1963 la iniţiativa inimoşilor iubitori de istorie: prof. Bujor Jumanca, prof. Iulian Lungu şi col(r) Liviu Groza.
Clădirea este monument istoric și de arhitectură baroc provincial austriac, a fost construit în 1753, în timpul Mariei Tereza, cu destinația de cazarmă pentru grăniceri.
In anul 1963 este descoperită o diploma militar la Tibiscum, eveniment ce atrage atenţia academicianului Constantin Daicoviciu, care impulsionează activitatea muzeală de la Caransebeş prin organizarea instituţiei în Muzeu de Etnografie şi istorie locală, care în anul 1965 devine de sine stătătoare prin numirea primului director în persoana profesorului Walter Farcaş.
Din această perioadă datează începuturile cercetărilor arheologice sistematice de la Tibiscum.
Tot datorită demersurilor făcute de către conducerea muzeului şi sprijinite de conducerea judeţului Caraş – Severin, în anul 1980 este deschisă prima expoziţie arheologică în Muzeul Rezervaţiei Arheologice de la Tibiscum şi tot în acest an Muzeul din Caransebeş primeşte spre administrare clădirea comandamentului Regimentului de Graniţă Nr. 13 Româno – Bănaţean, unde se va stabili după anul 1989 şi unde astăzi îşi desfăşoara activitatea.

Patrimoniul instituţiei este alcătuit din următoarele colecţii: arheologie (microlite de silex din paleolitic, topoare de piatră, ceramică din neolitic, bunuri culturale mobile de epocă romană, medievală), numismatică, istorie (obiecte farmaceutice, carte veche, arme albe şi de foc), artă, etnografie (unelte agricole, de pescuit, pentru ţesut, port popular, ţesături, icoane pe sticlă şi lemn, podoabe).
În curtea interioară a muzeului se află casa pădurarului Mihai Mărgan, construită la 1854 şi care este reprezentativă pentru arhitectura Banatului de Munte, a Regimentului de Graniţă Româno-Bănăţean nr. 13 – zona Caransebeş.

La construcţia acesteia au fost folosite lemnul şi piatra.
Are două încăperi: cuina (bucătăria) şi soba (camera) de la drum.
Cuina are podea lutuită, iar camera are podea de lemn.
Interiorul este mobilat cu obiecte specifice Banatului de Munte.