Ioan ATANASIU DELAMARE, pictor, profesor

Ioan Atanasiu Delamare s-a născut in data de 5 ianuarie 1955, București, România, si a încetat din viata in data de 30 martie 2015, București.

În 1983 a absolvit cursurile Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București. În 2006 a obținut doctoratul în Arte Vizuale la Universitatea Naționala de Arte, București.

În 1990 a devenit membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

În 1992 a devenit asistent la Universitatea Națională de Arte București (Academia de Artă). Și-a continuat cariera pedagogică în mediul universitar, devenind lector la Universitatea Naționala de Arte în 1996.

„Ioan Atanasiu Delamare realizează o grafică narativă de bună calitate – fiecare lucrare se cere „citită ” deoarece poartă în ea o poveste ce-şi dovedeşte bogăţia fabulaţiei prin multiplele posibilităţi de interpretare. Aparent, autorul se lasă în voia viselor dând libertate mâinii să alunece pe hârtie, înarmată cu tocul cu peniţă fină sau creionul moale, ce lasă în urmă caligramele gândurilor.” Adrian-Silvan Ionescu

Operele lui fac parte din colecția permanentă a Muzeului de Artă, Constanța, România, a Muzeului Colegiului „Saint Olaf”, Northfield, MN, S.U.A. și a Muzeului Național de Artă Contemporană, București.

Premii
2011 – Premiul pentru grafică la Salonul „Arte în București”
2004 – Ordinul Meritul Cultural al României în grad de Cavaler
1996 – Premiul pentru grafică al Uniunii Artiștilor Plastici din România
1989 – Premiul pentru tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România