Aurel NEDEL, pictor

|
45 vizualizări

Aurel Nedel s-a născut data de 19 ianuarie 1930, la Vaidei, Hunedoara, si a încetat din viata in data de 19 ianuarie 2014, la București.

Urmează Liceul „Decebal” din Deva şi absolvă în anul 1956 Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din Bucureşti. Devine membru al Uniunii Artiştilor Plastici, în 1958.

Pentru scurtă vreme, funcționează ca asistent universitar la institutul de artă la care s-a format sub îndrumarea pictorilor Rudolf Schweitzer Cumpăna şi Alexandru Ciucurencu.

Trebuie să existe o deplină armonie între linie, pată şi culoare.” Aurel Nedel

Debutează împreună cu Traian Brădean și Ion Nicodim, în 1956 (noiembrie-decembrie), prezentând 20 de picturi și 5 desene în expoziția deschisă la Sala „Kalinderu” din București.

Devine membru al Secției de Pictură a Uniunii Artiștilor Plastici, în anul 1958.

În anul 1997, maestrul s-a retras în satul său natal Vaidei, din apropierea Orăstiei, departe de lumea agitată din capitală, unde s-a format ca artist si s-a impus cu vigoare în plastica românească. Si-a construit un atelier în curtea casei părintesti în care primea cu multă căldură numerosi oaspeți.

Pe parcursul prodigioasei sale cariere, artistul a participat la numeroase şi diverse expoziŃii de grup, organizate în Ńară sau pe diferite meridiane ale globului: Berlin, Praga, Bratislava, Minsk, Moscova, Paris, Tel Aviv, Helsinki, Varşovia, Titograd, Freiburg, Szczecin, Ulan Bator, Pekin, Phenian, Philadelphia, VeneŃia, Tunis, Cairo, Bamberg, Lisabona, Ankara, Istanbul, Sofia ş.a.

Lui Aurel Nedel i-au fost consacrate până în prezent două lucrări monografice, însotite de multe reproduceri în culori: una în 1986 şi alta în 2009.

Pictura românească a atins cote foarte înalte de măiestrie artistică, ea putând figura cu cinste alături de pictura franceză. În această privintă mă gândesc la: Nicolae Grigorescu, Ion Andreescu, Ştefan Luchian, Theodor Pallady, Gheorghe Petraşcu, Nicolae Tonitza, Ştefan Dimitrescu, Lucian Grigorescu, Marius Bunescu, Alexandru Ciucurencu, Corneliu Baba, Dumitru Ghiată, Henri Catargi etc.” Aurel Nedel

Premii:

  • 1959 - Premiul la "expozitia tineretului" - Bucuresti;
  • 1968 - Ordinul "Meritul cultutral";
  • 1979 - Premiul al III-lea la festivalul "Cântarea României".

Merită să afli și despre

Sugestii: