Descoperă universul fascinant al picturii românești!

Pictori români, clasici și contemporani, îi cunoști pe toți aici!

Marius BUNESCU, pictor

|
134 vizualizări

Marius Bunescu s-a născut la data de 15 mai 1881, Caracal, județul Olt, si a încetat din viata la data de 31 martie 1971, București.

Primele lecții de pictură și desen le primește la Constanța, între 1904 și 1906, de la Dimitrie Hârlescu. Acesta îl îndrumă către aprofundarea studiilor în Germania, unde se va înscrie, în 1906, la cursurile Academiei Regale din München.

A mai făcut călătorii de studii, de-a lungul anilor, începând din 1912, în Turcia, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Germania, Grecia ş.a.

Debutează în 1911, la Salonul Oficial din București, cu cinci lucrări pe care le și vinde, iar prima expoziție personală o deschide în 1919, la librăria Minerva.

Abordează de-a lungul carierei sale teme diverse, de la peisaj la natură statică, de la portret la compoziție îmbogățind prin creația sa cu notă aparte, distinctă prin amprenta personală și totuși integrată, peisajul modernității artei românești a secolului XX.

Cu o aplecare pentru peisaj în general, peisaj citadin în special, transpune ideea de vedere largă în compoziții echilibrate folosind o paletă cromatică cuprinzătoare unde roșurile și ocrurile galbene de pământ se află în juxtapunere cu albastru ultramarin, de cobalt sau de mangan și verde de crom sau viridian temperate cu alburi și structurate prin și pe desenul realizat cu pensula în culoare de ulei negru, desen care primește accente după organizarea cromatică sau apare pe alocuri de sub plajele de culoare.

Alături de pictură și administrare muzeală, pasiunea ctitorească a lui Bunescu s-a răsfrânt și în domeniul organizării unui cadru instituțional care să susțină viața artistică, fiind succesiv membru fondator, secretar și președinte al Sindicatului Artelor Frumoase. După 1949, preia conducerea Pinacotecii Naționale a Muzeului de Artă al R.P.R, iar un an mai târziu, se ocupă de amenajarea Galeriei Naționale.

A fost distins cu Premiul Național de pictură în 1938, iar în 1940, a primit Meritul Cultural în grad de cavaler clasa I.

A activat ca director al Pinacotecii Naţionale şi al Muzeului Naţional de Artă al R.P.R.

Bunescu a murit la București în 1971 și este înmormântat în Cimitirul Ortodox Român Bellu .

Merită să afli și despre

Sugestii: