Lucian GRIGORESCU, pictor

|
135 vizualizări

Lucian Grigorescu s-a născut la data de1 februarie 1894, in Medgidia, Constanța, si a incetat din viața la data de 28 octombrie 1965, in București, România.

Lucian Grigorescu a studiat pictura cu G. D. Mirea și Gabriel Popescu între 1912 și 1915 la Academia de Belle Arte din București.

După întreruperea cauzată de război, reia studiile în anii 1918-1920. Își continuă formația artistică la Roma (1921-1923) și Paris (1924), unde frecventează atelierele de la "Grande Chaumière" și "Académie Ranson", în atelierul lui Roger Bissière.

La Roma, lucrează cu Etore Ferrari, celebrul autor al statuii lui Ovidius Publius Naso de la Constanţa, iar la Paris îi regăsește pe Brâncuşi şi Theodor Pallady.

În anul 1937 expune la Paris în cadrul Expoziţiei Universale, iar în 1938 este invitat să participe la Bienala de la Veneţia.

Este, de asemenea, prezent cu 85 de pânze la sala „Dalles”, expoziția trezind ecouri entuziaste în rândul publicului și al criticilor de artă.

A fost înainte de toate un pictor al naturii, dar aici trebuie adăugată și natura umană. Cele mai multe portrete aparțin perioadei târzii a artistului dar și în tinerețe a realizat unele portrete semnificative.

„A fost impresionat, după cum el însuşi recunoştea, de lumina dobrogeană, pe care o are pe retină încă din copilărie şi de culoarea specifică a acestei zone. Este unul dintre cei mai mari colorişti din pictura modernă contemporană. A fost un artist de o deosebită modernitate în toate aspectele creaţiei sale” Doina Păuleanu

Lucrările sale de artă postimpresionistă sunt expuse în Muzeul de Artă al României, în Muzeul Zambaccian, în Muzeul Brukenthal şi în Muzeele de artă din Constanţa şi Ploieşti.

Cel mai cunoscut tablou al său, Arlechinul, se află în Muzeul Zambaccian, înfiinţat la Bucureşti de alt constănţean, colecţionarul de artă Krikor H. Zambaccian.

Pictorului Lucian Grigorescu i s-a acordat titlul de Artist al Poporului din Republica Populară Română „pentru merite deosebite în activitatea desfășurată în domeniul teatrului, muzicii, artelor plastice și cinematografiei”.

Merită să afli și despre

Sugestii: