Ștefan DIMITRESCU, pictor, desenator, violoncelist

|
238 vizualizări

Ștefan Dimitrescu s-a născut la data de18 ianuarie 1886, in Huși, si a încetat din viata la data de 22 mai 1933, in Iași.

A studiat în paralel la Școala de arte frumoase din Iași (1903-1908) și la Conservatorul din Iași (1903-1907, apoi la Paris. În 1918 a fost unul din fondatorii asociației Arta română.

Continua apoi studiile la Paris la Academia libera La Grande Chaumiere (1911-1913).

Întors in tara este numit profesor la Liceul Spiru Haret din Bucuresti in anul 1916, apoi devine rector in anul 1928 la Scoală de Arte Frumoase din Iași.

Împreună cu Nicolae Tonitza, Francisc Șirato și Oscar Han, a întemeiat, în 1926, Grupul celor patru.

Stefan Dimitrescu a expus la bienala de la Veneția in 1924, la Paris in cadrul expoziției internaționale in 1925, in Barcelona in 1929 unde a primit Marele Premiu cu Medalia de Aur.

Creația artistului este marcata de doua importante momente. Cel dintâi vizează perioada inspirata de natura, lumina si peisajul Mangaliei, precum si de lumea orientala care popula litoralul romanesc si bulgar. Al doilea moment a fost determinat dramatic de participarea la Primul Război Mondial.

A picat portrete de bărbați si femei in modelari energice in pânzele sale: ,,Autoportret’, ,,Țărăncuța”, ,,Bucătăreasa”, ,,Bunelul”, ,,Bunelul si nepoata”, ,,Fata din profil”, ,,Portret de bărbat”, ,,Portret de fata cu broboada alba”, ,,Portretul Eugeniei Stoian”, ,,Portretul unei doamne”.

Impresionat de tensiunile Primului Război Mondial, a documentat tragediile provocate de acesta („Morţii de la Caşin", 1917). Majoritatea portretelor pictate de Dimitrescu ilustrează figuri de ţărani - „Bucătăreasa" (1926), „Femei ţesând la război", „Ţărănci din Sălişte", „Ţigănci din Dobrogea", sau detalii din viaţa muncitorilor de rând - „Minerii" (1921).

În scurta sa existență (1886-1933), Ștefan Dimitrescu a lăsat o operă extrem de bine articulată, realizînd, mai ales din lumea satului, adevărate capodopere de construcție și de echilibru. Considerat de toți contemporanii un excepțional desenator, în pictură, Ștefan Dimitrescu, are o cromatică stăpînită, cerebrală, puternic narativă.” Iolanda Malamen

Merită să afli și despre

Sugestii: