Theodor PALLADY, pictor

|
141 vizualizări

Theodor Pallady s-a născut la data de 11 aprilie 1871, la Iași, si a încetat la data de 16 august 1956, la București.

Theodor Pallady a studiat mai întâi ingineria la Politehnica din Dresda (1887-1889), luând în același timp lecții de desen și pictură cu Erwin Oehme, care, recunoscându-i înzestrarea artistică, îl sfătuiește să plece la Paris.

În capitala Franței lucrează în atelierul lui Edmond Aman-Jean și se înscrie la Académie des Beaux-Arts.

În 1892 intră în atelierul lui Gustave Moreau unde va avea colegi pe Henri Matisse, cu care leagă o strânsă prietenie, pe Georges Rouault și pe Albert Marquet.

Datorita calatoriilor efectuate in Italia, Anglia, Spania, precum si experientei acumulate din perioada cat a studiat la Paris, Theodor Pallady debuteaza ca pictor la 34 de ani. A inceput sa expuna lucrari in anul 1900, participand la Expozitia Universala de la Paris, iar apoi la numeroase expozitii in tara si strainatate si la saloanele oficiale romanesti.

În 1904 se întoarce în țară și expune la Ateneul Român și la Saloanele Oficiale. Menține însă legătura cu Parisul, unde deschide mai multe expoziții personale, până în anul 1940.

In anul 1926 i s-a acordat Marele Premiul National de Pictura.

“În pictura lui, relaţia desen-culoare este într-un permanent raport cu materie-spirit şi nu ştii unde se termină una şi începe cealaltă, pentru că raţiunea primează. Temele abordate sunt natura statică, peisajul, nudul, portretul, dar în partea de maturitate abordează în special natura statică şi nudul compoziţional.” IOAN ŞULEA

În perioada celui de-Al Doilea Război Mondial a locuit la Paris, având atelierul aproape trei decenii într-o casă din Place Dauphine.

Pallady a creat numeroase portrete şi autoportrete. Portretele prietenilor sau ale apropiaţilor săi surprind caractere şi momente aparte ale fizionomiilor şi stărilor umane, precum „Bărbaţi scriind”, „Bărbat luându-şi dejunul”, „Steriadi academician”, sau desenul „Portret de bărbat”.

Peisajele pictate de Pallady sunt inspirate din imagini ale diferitelor locuri prin care a trecut.

Artistul s-a inspirat şi din perioadele petrecute la Cannes, Saint-Paul, Toledo, Pontoise, iar Bucureştiul şi Iaşul sunt locuri de inspiraţie prezentate în lucrări precum „Strada Slătineanu”, „Case la Turtucaia”, „Biserica din Bucium”, „Case lângă Iaşi”, „Peisaj ieşean”, „Peisaj la Cannes”, „Strada din Toledo”, „Peisaj din Chambors”.

Nudul reprezintă o preocupare aparte a lui Pallady, acesta fiind pictat în imagini de interior, în lucrări cum sunt „Nud în fotoliu verde”, „Nud”, „Nud cu scrisoare”, „Nud pe chaise-longue”, „Toujours du Baudelaire”, „Nud cu eşarfă galbenă”, „Fumătoarea de opium”, „Nud cu chitară”.

În 1956, anul în care a şi murit, a primit titlul de Maestru emerit al artei, organizându-se Expoziţia retrospectivă „Theodor Pallady“.

In 2012 a fost declarat membru post mortem al Academiei Române.

E unul din pictorii care trebuie «citit» cu răbdare înainte să ajungi la miezul de delectare confesivo estetică ce ne așteaptă în pânzele lui, și care devine din ce în ce mai precis odată cu depășirea fiecărui prag de lectură: de la cel superficial la cel problematizant, până la senzația (doar senzația?) lămuririi. Această promisiune abia rostită, sau foarte discret exprimată vizual, e ceea ce pare să atragă de la bun început în tablourile sale.” Simona Filipescu

Pictura nu a fost pentru mine decât un mijloc de exprimare a artei mele. Aș fi putut deveni tot atât de bine scriitor, dacă mi-aș di îndreptat atenția și efortul în direcția literaturii. Pictura nu e pentru mine decât o formă de expresie și nimic mai mult. Eu nu sunt pictor, ci artist” Theodor Pallady

Casa Melik, aflată în București, pe strada Spătarului 22, sector 2, care a fost construită în 1750-1760 de către armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu, găzduiește azi Muzeul „Theodor Pallady”, în care sunt expuse tablouri pictate pe pânză de Pallady precum și peste 800 desene cu peisaje, nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady.

În curtea muzeului se găsește statuia lui Theodor Pallady, realizată din bronz, operă a sculptorului român Gheorghe D. Anghel.

Merită să afli și despre

Sugestii: