Descoperă universul fascinant al picturii românești!

Pictori români, clasici și contemporani, îi cunoști pe toți aici!

Tamara Nina ARBORE, pictor, grafician

|
143 vizualizări

Tamara Nina Arbore s-a născut la data de 8 octombrie 1889, Tecuci, si a încetat din viata la data de 7 martie 1942, București.

Tamara Nina ARBORE a fost fiica lui Zamfir Ralli-Arbore și sora Ecaterinei Arbore.

Neamul Arbore a dat Moldovei boieri de frunte, printre care figura lui Luca Arbore, sfetnicul de încredere al lui Ştefan cel Mare, […] tatăl ei, basarabeanul Zamfir Arbore, scriitorul şi gazetarul. Nina Arbore este ultima urmaşă a acestor boieri neaoşi şi cu adevărat moldoveni”, scria jurnalistul cultural Petre Comărnescu.

Nina Arbore își face studiile liceale în București, perioadă în care ia lecții de pictură de la Nicolae Vermont.

În anul 1906 se înscrie și urmează cursurile Academiei de Pictură din Munchen.

A făcut studii de specialitate la Paris în atelierul-școala al lui Henri Matisse, ultima promoție.

A fost o prezență constantă și agreabilă la Saloanele Oficiale ale vremii și la alte expoziții de grup, de răsunet în epocă: Arta română, Arta nouă, Grupul nostru, Expoziția de artă futuristă de la Roma, Expoziția Internațională de Arte Plastice de la Barcelona (unde Nina Arbore este distinsă cu Diploma de Onoare Clasa I-a în anul 1929).

În 1916, alături de Olga Greceanu și Cecilia Cuțescu-Storck, artista a înființat „Asociația femeilor pictore și sculptore”, asociație prin intermediul căreia se organizau expoziții care promovau numeroase femei ce au reușit să-și expună public lucrările în perioada interbelică. Asociația era patronată de către Casa Regală a României prin Regina Elisabeta și mai apoi de către Regina Maria.

Pe lângă tablouri, a realizat pictura murală a bisericilor Sf. Constantin și Elena din Constanța și Sf. llie Testiveanul din Sinaia.

Artista este foarte cunoscută și datorită gravurilor cu tematică socială și a desenelor sale foarte expresive.

Creațiile ei, picturi în ulei sau acuarele, fresce, mozaicuri, gravuri, și tehnicile multiple folosite în desen au făcut-o să se diferențieze de celelalte lucrări ale colegelor ei, alături de care a pornit la drum, pe drumul artei.

Nina Arbore a avut de la începuturile existenței ei pictoricești îndemn spre suprafețele largi de culoare și liniile simbolice. I s-a dat, în fine, posibilitatea să-și arate întreaga măsură a talentului ei de decoratoare, încredințându-i-se zugrăvirea bisericii Sf. Constantin și Elena din Constanța. …Căci păstrând canoanele stilului bizantin, Nina Arbore a făcut operă de înnoitor, operă personală.” Tache Soroceanu

Operele sale au fost incluse în multiple colecții publice: Muzeul Național de Artă al României, Muzeul Colecțiilor de Artă București, Muzeul Municipiului București, Biblioteca Academiei Române etc.

Urăsc tot ce-i vulgar și insistent, caut măreție și seriozitate clasică”. Tamara Nina ARBORE

Merită să afli și despre

Sugestii: