Rudolf SCHWEITZER CUMPĂNA, pictor, grafician
Rudolf Schweitzer–Cumpăna s-a născut la data de 7 mai 1886, la Pitești, si a încetat din viata in data de 17 februarie 1975, la București.
În anul 1904, pleacă la Berlin la Academia Regală de Arte frumoase unde urmează șase luni cursurile profesorului Adolf Schlabitz, studiind pictura cu Erich Hancke, Arthur Kampf și Anton Alexander von Werner.

După Pacea de la Buftea – Bucureşti (7 mai 1918), Schweitzer-Cumpăna şi-a reluat activitatea artistică, iar în 1920 a expus mai multe lucrări în cadrul unei expoziţii colective organizate la Ateneul Român. În anii următori, a beneficiat de câteva expoziţii personale la Bucureşti (Sala Dalles, Academia de Arte Frumoase, Sala «Ileana»), apoi a expus în numeroase oraşe din ţară: Brăila, Buzău, Craiova, Galaţi, Piteşti, Ploieşti, Timişoara etc.

În anul 1929, pictorul face, timp de 3 luni, o călătorie de studii și documentare în Macedonia, Grecia și Turcia. În luna noiembrie deschide la Sala Ileana o expoziție personală cu 140 de lucrări, 113 uleiuri și 27 desene, acuarele și pasteluri realizate în cursul acestei călătorii și în țară.

În perioada 1931-1932, face o călătorie de studii la Paris, unde prezintă trei lucrări la Expoziția Artiștilor Francezi, printre acestea numărându-se și tabloul „La țară”.


Înzestrat desenator, având un ascuţit spirit de observaţie, Schweitzer-Cumpăna a creat portrete, peisaje şi mai ales scene din viaţa ţărănească, în tehnici diferite (ulei, acuarelă şi desen de predilecţie în cărbune) într-o viziune realistă.

În pictură, el urmăreşte construcţia formelor în relief, modelând pasta, uneori excesiv de abundentă. Paleta sa este caldă, în tonalităţi grave şi profunde. În ultima parte din viaţă, el a fost preocupat de rolul luminii în pictură şi a manifestat o tendinţă accentuată pentru precizarea formei („Autoportret”, „Portret de bărbat”, „Capre în soare”).
In 1951, este numit profesor la fostul Institut de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” și devine membru al Uniunii Artiștilor Plastici.

În 1956, la împlinirea a 70 de ani, Rudolf Schweitzer-Cumpăna a primit titlul de «Maestru Emerit al Artelor», iar în 1971 a fost distins cu Ordinul «Meritul Cultural».
Operele lui Rudolf Schweitzer–Cumpăna se află în Universitatea de Artă, Berlin (UdK), Muzeul National de Artă, București; Muzeul Municipiului București; Muzeul Brukenthal, Sibiu; Muzeul de Artă, Timișoara; Muzeul de Artă, Cluj; Muzeul de Artă Rudolf Schweitzer–Cumpăna, Pitești; Muzeul Alba Iulia; Muzeul de Artă, Iași; Colecția Vasile Parizescu si alte colecții particulare din România, Franța, Germania, Belgia, Anglia