Muzeul Regiunii Porților de Fier, Drobeta Turnu-Severin, Mehedinți

Alături de Castrul Drobeta, ruinele podului lui Traian, thermele, muzeul, ca și instituție, dar și tematica expozițională, care exista până în 2010, au format un complex muzeistic

Muzeul – ale cărui baze au fost puse încă din 1912 – găzduiește o importantă colecție de artefacte, incluzând un lapidariu din epoca romană.

De altfel, trei din cele nouă săli ale secției de Istorie-Arheologie sunt dedicate epocii romane, și anume războaielor daco-romane, monumentelor antice romane, și vieții spirituale în așezarea antică Drobeta.

Cultura Schela Cladovei s-a dezvoltat între 8 000 şi 5 500 a. Chr., numele ei fiind luat după un cartier al oraşului Drobeta Turnu Severin. La Schela Cladovei este cea mai veche așezare umană stabilă din Europa. Această populaţie nu cunoștea ceramica şi îşi confecționa diferitele obiecte pe care le folosea din piatră, os şi corn.
În curtea Muzeului au fost descoperite, în 2010, ruinele unui amfiteatru roman.
Castrul şi aşezarea de la Drobeta au fost întemeiate în timpul împăratului Traian, când a fost, de asemenea, construit podul peste Dunăre. Au funcționat până în anul 602, când avarii au distrus aşezările romane de la nord de Dunăre.

În anul 126 împăratul Hadrian conferă castrului rangul de municipium.
Primul pod construit pe Dunăre, Podul lui Traian, a fost ridicat în perioada 103-105, probabil de către Apollodor din Damasc, la ordinele împăratului Traian. Clădit din piatră și bârne de lemn, scopul podului a fost de a permite transportul trupelor romane și a proviziilor necesare celei de-a doua campanii militare de cucerire a Daciei.

Podul a fost demolat după aproape un secol și jumătate, în momentul retragerii Aureliene.
Astăzi, pe malul românesc al Dunării mai este vizibil un singur pilon, în apropiere de castrul roman Drobeta.

Pilonul este o parte integrantă a parcului arheologic administrat de Muzeul Regiunii Porților de Fier.