Tropaeum Traiani, Adamclisi, Constanţa

Tropaeum Traiani este un monument triumfal roman ridicat în cinstea împăratului Traian, între anii 106-109 d.Hr., pentru comemorarea victoriei romanilor asupra dacilor.
Construcția este situată lângă comuna Adamclisi, la 60 km de Constanța, pe drumul național Călărași – Constanța.

Monumentul a fost reconstituit în 1977, după unul dintre modelele vechiului monument aflat în ruine, fiind declarat în prezent monument istoric.
Complexului arheologic Tropaeum Traiani este format din Cetatea Tropaeum Traiani, Bazilica, Necropola, Ansamblul de apeducte, Monumentul triumfal Tropaeum Traiani, Altarul roman, Tumul roman, Termele cetăţii şi Locuinţele extramurane.

Cetatea de la Tropaeum Traiani (com. Adamclisi, jud. Constanța) este unul dintre cele mai importante centre economice, politice și religioase din Dobrogea romană (în cadrul provinciilor Moesia Inferior și Scythia Minor), cercetările de specialitate efectuate de mai bine de 120 de ani relevând o mare cantitate de informații cu caracter istoric, arheologic și arhitectural, diseminate în lucrări științifice și de popularizare.
Primele săpături arheologice au fost efectuate de Grigore Tocilescu (directorul Muzeului Național de Antichități) între anii 1891-1909, pentru ca ştafeta conducerii cercetărilor să fie preluată de către alți mari arheologi ca V. Pârvan, G. Murnu, P. Nicorescu, I. Barnea și Al. Barnea.

La nord-est de sat, la aproximativ 1.5 km pe drumul lateral ce porneşte din DN3 la est de sat, poate fi găsit monument triumfal.
Locul amplasării sale nu este întâmplător ales, dominând prin înălţime relieful înconjurător pe zeci de kilometri întregi.
Monumentul, ca şi multe dintre creaţiile antichităţii, nu servea în primul rând desfătării ochiului şi simţurilor artistice ale privitorilor, ci unul din scopurile urmărite era tocmai acela de a impresiona populaţia locală şi de a transmite mereu un mesaj important (cu funcţie socială precisă), reprezentând un simbol al Romei şi totodată unul din cele mai importante edificii-monument ridicare de această pe cuprinsul imperiului.
Atât caracterul scenelor de pe monument, cât şi comparaţia cu alte monumente de acelaşi caracter, mai mult sau mai puţin contemporane, şi mai ales cu Columna lui Traian, au permis înţelegerea faptului că el nu reprezintă un „jurnal de campanie”, ci reprezintă o manifestare artistică pusă în slujba propagandei imperiale.