Constantin I. Oprița, meșterul ceramicii din Șișești, Mehedinți

Constantin I. Oprița s-a născut în anul 1916, în satul Noapteșa, comuna Șișești din județul Mehedinți. Făcând parte dintr-o veche familie de olari, meșterul și-a văzut bunicul lucrând ceramică, având astfel posibilitatea de a cunoaște în întregime caracteristicile autentice și întreaga tradiție locală a olăritului. Tot de la bunicul său, Constantin Oprița a primit prima sa roată de olar.
Activitatea olăritului era ocupația de bază a unui număr mare de localnici. Aceștia erau meșteșugari a căror măiestrie în confecționarea pieselor de ceramică îi situa pe prim plan în opinia colectivității locale.

Încă din tinerețe, Constantin i. Oprița, cu seriozitatea ce l-a caracterizat, a beneficiat din plin de acest cadru familial și social foarte propice pentru dezvoltarea și perfecționarea deprinderilor în arta olăritului.
Meșterul realiza lutul pentru ceramica nesmălțuită dintr-un amestec cu proporții foarte exacte de pământ și nisip, ceea ce asigura și fondul de culoare caracteristic. Pământul bun pentru oale, după cum preciza Constantin I. Oprița, este unsuros și are culoarea săpunului de casă. Lutul era scos de către olari la suprafață de la o adâncime de doi metri, de sub stratul negru de pământ.
Materia primă era supusă unor operații succesive: era tocată cu lopata, înmuiată cu apă, se lăsa „să dospească”, după care era călcat cu picioarele de mai multe ori, pentru a se obține o pastă moale. Pentru obținerea cromaticii specifice zonei, se amestecau lutul cu nisipul, două părți de lut și una de nisip, fiind mai apoi frământate cu mâinile pe o blană de lemn, pentru a se elimina toate impuritățile.

Constantin I. Oprița a lucrat numai ceramică nesmălțuită, a confecționat cu îndemânare și talent vase de orice tip, vase mari cu capacitate de până la treizeci de litri, urcioare de toate mărimile, farfurii, căni, vaze de flori. Păstrând forma tradițională caracteristică și ornamentica realizată cu culori naturale a vaselor, meșterul s-a remarcat pentru eleganța formelor și pentru ușurința cu care dădea viață pieselor ceramice.
Toate aceste vase aveau funcție utilitară, nefiind lipsite însă de o valoare estetică dată de eleganța formelor și ornamentica specifică. Ornamentele erau realizate folosind mai multe tehnici, în funcție de motivul cu care era decorat vasul.
Motivele folosite de Constatin I. Oprița erau inspirate din natură: valul, bradul, flori, viță de vie, dar și motive geometrice, preluate în urma contactului luat cu alți olari. Meșterul realiza cromatica folosind pensula înmuiată în vopsea de culoare albicioasă.
Piesele realizate de către Constantin I. Oprița au avut o arie de desfacere destul de întinsă, acesta mergând săptămânal cu vasele în comunele apropiate, dar și în alte județe din apropierea Mehedințiului.
Piesele reprezentative create de Constantin I. Oprița au intrat în tezaurul mai multor muzee de specialitate. De asemenea, participând la edițiile din 1975 și 1976 ale Târgului meșterilor populari din Oltenia, meșterul s-a bucurat de o deosebită atenție din partea specialiștilor și a publicului larg.