Wanda MIHULEAC, sculptor, artist plastic

Wanda MIHULEAC s-a născut la Bucureşti, in anul 1946.

In perioada 1964 – 1970 a urmat Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Bucureşti.
A făcut călătorii de studii în Iugoslavia (1967), Austria, Turcia (1968), Italia, Grecia (1969), Franţa (1971), Italia (1975), potrivit lucrării „Dicţionarul artiştilor români contemporani”, autor Octavian Barbosa (Editura Meridiane, Bucureşti, 1976).

Wanda MIHULEAC, sculptor, artist plastic

Locuieşte şi creează în Franţa începând din 1989. A continuat să studieze la Paris (Pantheon-Sorbonne, 1993-1994).
Wanda Mihuleac a obţinut primul premiu internaţional în 1972, la Bienala internaţională de gravură de la Cracovia, apoi, în 1973, a obţinut Premiul II la Bienala internaţională de xilogravură de la Banska Bistrica. De asemenea, a reprezentat România la Bienala de la Paris în 1982.

În 1996 a creat TranSignum, editură care publică ediţii limitate şi cărţi de colecţie, însoţite de gravuri, fotografii, lucrări originale.

Am început să experimentez încă din liceu. Eram foarte deschisă spre o filosofie sartriană, a neantului, Heidegger și așa mai departe – nu știu ce pricepeam eu atunci, dar asta era zona care mă atrăgea. Pe urmă, am intrat în facultate și am avut profesori foarte proști. Și atunci nu prea mă interesa ce părere aveau ei. Nu aveam probleme, pentru că eram bună la meserie. Profesorii mei nu încercau să mă înțeleagă, dar apreciau faptul că desenam bine, că făceam gravurile foarte corect. Deci partea asta artizanală a artei mi-a folosit ca să o uit și să o folosesc în alte scopuri”. Wanda MIHULEAC