Vlad BOLBOCEANU, sculptor, ceramist, artist plastic

Vlad BOLBOCEANU s-a născut in localitatea Colicăuți, Briceni, in anul 1956 si a încetat din viata la Chișinău, Republica Moldova, la data de 21 iulie 2004.

In anul 1975 a absolvit Colegiul de Arte Plastice, cu I. Vieru, Chișinău, Republica Moldova, iar in anul 1980 Institutul de Arte Plastice, cu Leo Rohlin, Tallinn, Estonia.
In perioada 1983 – 1998 Vlad BOLBOCEANU a fost șef de catedră, specialitatea ceramică la Institutul de Arte Plastice, Chișinău, Republica Moldova.
Din 1991 Vlad BOLBOCEANU a fost Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.
La Institutul de Arte din Chişinău, în cadrul Facultăţii de Arte Plastice, a deschis catedra de artă decorativă. Vlad Bolboceanu are mai mulţi discipoli: Valeriu Vînagă, Victor Macovei, Irina Filip, Octavian Romanescu şi alţi artişti.

Ceramica lui Vlad Bolboceanu a îmbinat în cel mai reușit mod estetica formelor sculpturale și emotivitatea picturală a poeziei, metafora căreia a lăsat o amprentă profundă asupra creației celui mai talentat ceramist de la noi.
„Vlad Bolboceanu a promovat ceramica şi în arta monumentală. A realizat lucrări în for public la Academia de Ştiinţe a Moldovei, la Academia de Studii Economice, în orăşelul Cricova şi la Briceni”, Tudor Stăvilă.

Lucrări monumentale:
1982 – Fizica, panou decorativ din incinta Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Coautor Nelli Sajin;
1986 – Rodnicie, Academia de Studii Economice;
1996 – Panouri cinetice, Magazinul de firmă „Cricova”.

Distincţii:
1993 – Premiul revistei „Ateneu”;
1995 – Premiul Inspectoratului de Cultură, Bacău;
1996 – Premiul Muzeului de Artă, Bacău;
1997 – Premiul anului pentru artă decorativă, Uniunea Artiștilor Plastici, Republica Moldova;
1998 – Premiul Uniunii Artiștilor Plastici din Republica Moldova.