Vasile Velisaratu, pictor, restaurator, grafician

|
9 vizualizări

Vasile Velisaratu s-a născut in data de 13 decembrie 1895, in Brăila , si a încetat din viata in data de 8 iulie 1978, in București.

Vasile Velisaratu a absolvit Scoala de Belle Arte din Bucuresti 1912-1916, avandu-i ca profesori pe Fritz Stork, Paciurea, dr. Gerota, Tzigara Samurcas si I.D. Stefanescu, G.D. Mirea, Gabriel Popescu.

In 1914 expune pentru prima oara la Salonul Oficial, Bucuresti, iar intre 1914 – 1945 este prezent in toate Saloanele Oficiale de Arta ale Bucurestilor.

A restaurat un numar de 5000 de picturi (si icoane vechi) din toate colectiile statului sau din colectii particulare : Pinacoteca din Iasi, Muzeul Toma Stelian, Muzeul Kalinderu, Pinacoteca Municipiului Bucuresti, Eforia Spitalelor Civile, Banca Nationala, etc, iar opera sa artistica a cuprins peste 1500 de picturi.

De asemenea, a redactat un manuscris de Memorii de 200 de pagini, precum si alte 150 de pagini despre scriitorii si artistii de seama ai Romaniei.

Cartea, „Destine de artişti în secolul XX” (format 24 x 17 cm, 390 pagini), scrisă chiar de Vasile Velisaratu, publicată cu sprijinul dr. Constantin Velisarato şi a dr. Mihnea Constantin Velisarato, fiul şi, respectiv, nepotul artistului, ne oferă prilejul să descoperim în persoana acestuia o personalitate complexă, care s-a manifestat atât ca desenator, gravor, pictor de şevalet şi bisericesc, dar şi ca scenograf, traducător, cronicar plastic, scriitor. Este un important act recuperator al unei conştiinţe artistice enciclopedice, „exilată, din păcate, într-o istorie restrictivă şi ostilă” (Pavel Şuşară, Prefaţă).

Materia cărţii este structurată în cinci părţi: I – Amintiri; II – Cafenele, tipuri, portrete; III – Evocări; IV – Date personale; V – Ilustraţii tablouri color. Autorul oferă o bogată informaţie în legătură cu oraşul Brăila, cu familia sa, cu anii de studii, profesorii şi colegii de la Belle-Arte, cu atmosfera culturală a Capitalei din preajma Primului Război Mondial şi de după acesta, referinţe despre relaţiile sale cu oamenii din lumea artelor plastice, literaturii şi teatrului, despre munca sa de pictor scenograf şi de şevalet.

Merită să afli și despre

Sugestii: