Mircea Nicolau, pictor, scenograf

|
35 vizualizări

Mircea Nicolau s-a născut in anul 1932, in Brăila, si a încetat din viata in data de 21 ianuarie 2023, in Wuppertal, Germania.

Mircea Nicolau a urmat studii de pictura si scenografie sub conducerea lui Mircea Marosin si Dan Nemteanu.

Membru UAP – Uniunea Artistilor Plastici din Romania si al BBK – Uniunea Artistilor Plastici din Germania.

Prima impresie legata de picturile lui Mircea Nicolau este una cosmogonica, neasteptata. Ne aflam in fata unui univers abia creat care se dezvolta, explodeaza sau este capabil sa dispara usor, transformandu-se in structuri organizate sau deranjindu-si haotic formele, intr-un schimb fascinant. E un fel de balet stiintifico-fantastic, o arhitectura cu dimensiuni onirice in care podurile sint raze cosmice. Portile opresc traiectoria planetelor, stelele construiesc turnul Babel, iar tarmurile marii se transforma in cimpuri de lumina.” Dan Nemteanu

Intre 1964 si 1987 semneaza scenografia pentru 121 spectacole de teatru, opera, muzical , teatru de animatie si TV in diferite tari ca: Romania, Suedia, Syria, Bulgaria si Germania.

Din 1987 se stabilește in Germania unde se dedica exclusiv picturii. „Eu nu pictez imagini, ci idei”, spunea într-un interviu Mircea Nicolau

Lucrari de-ale artistului se afla in : Muzeul de Arta Vizuala Galati, Muzeul de Arta Constanta si in colectii private in : Germania, Romania, Spania, Franta, Suedia, Olanda, Belgia, U.S.A si Sud Africa.

Premii:
1982 – Premiul pentru scenografie – FESTIVALUL INTERNATIONAL P.I.F ZAGREB:
1983 – PREMIUL A.T.M. PENTRU SCENOGRAFIE – BUCURESTI
1985 – Premiul pentru scenografie – ION CREANGA – BACAU.
1993 – Premiul pentru scenografie – FESTIVALUL INTERNATIONAL KLAGENFURT.
1994 – Premiul pentru scenografie – FESTIVALUL INTERNATIONAL KRAGUEVAC:
2007 – PREMIUL DE EXCELENTA UNIMA- pentru intreaga activitate- BUCURESTI.

Merită să afli și despre

Sugestii: