Muzeul de Istorie, Târgoviște, Dâmbovița

Clădirea şi amplasamentul Muzeului de Istorie au fost alese, nu întâmplător, într-o zonă cu o deosebită semnificaţie istorică – Calea Domnească.
Palatul de Justiţie, azi monument istoric, a fost construit la începutul secolului al XX-lea, fiind una dintre cele mai importante mărturii ale arhitecturii neoclasice.
În acest spaţiu se află expoziţia de bază a muzeului, care vorbeşte vizitatorului despre istoria poporului român din epoca paleolitică până la 1918.

Parterul este destinat în special expoziţiilor temporare; o sală modernă, dar şi holul, generos ca spaţiu, permit atât astfel de evenimente, cât şi alte genuri: prezentări, conferinţe, seminare.
Etajul găzduieşte expoziţia permanentă a Muzeului de Istorie, ce se doreşte un periplu prin istoria acestor meleaguri, din cele mai vechi timpuri ale existenţei umane până la finele Primului Război Mondial.

Ultima sală este dedicată familiei regale a României şi celor două evenimente majore ce le-au permis românilor să-şi împlinească visul secular:

Războiul de Independenţă de la 1877 – 1878 şi Primul Război Mondial (1916 – 1918).

Oraşul la final de secol XIX – început de secol XX, pe fundalul dezvoltării industriale şi al unei perioade de prosperitate, îşi va schimba înfăţişarea, îmbogăţindu-se cu numeroase monumente, cum a fost şi Palatul de Justiţie, actualul Muzeu de Istorie.