Ibrahima Keita, pictor, grafician

Ibrahima Keita s-a nascut in data de 31 mai 1949, in CONAKRY – GUINEEA, si a incetat din viata in data de 2 martie 2021.

Ibrahima Keita a ajuns în România pe data de 29 septembrie 1974, cu o bursă de studii pentru străinătate, acordată de guvern pentru trei tineri talentați. Fascinat de frumusețea locurilor, a tradițiilor naționale, a deschiderii locuitorilor, dar și forțat de evenimentele din sânul familiei s-a stabilit în România.

A urmat Universitatea Arte Plastice “Nicolae Grigorescu” Bucureşti, iunie 1980, Secţia scenografie, clasa prof. Aurel Vlad şi Constantin Albani: licenţa în arte decorative – scenografie

Ibrahima Keita a fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania‏) din anul 1993.

Din 1994 până în 2007 concomitent cu muzeologie este profesor titular la catedra de desen a Liceului de Artă „George Georgescu” Tulcea.

În pragul vârstei de 65 de ani, Dr. Ibrahima Keita a găsit de cuviință să-și consacre timpul mai mult șevaletului, deschizând acest nou filon cu o Expoziție retrospectivă de gravură, desen, pictură și acuarelă din 2015, „Sincretism și atemporalitate”, în galeria Muzeului de Artă din Tulcea, pe care a slujit-o cu devotament.

PREMII
2000 – Diploma de onoare la a V-a Trienală Mondială de stampe, Chamalieres, Franţa pentru gravură mică
2002 – Premiul al III-lea la Concursul naţional de acuarelă şi gravură “Constantin Gavenea”, Tulcea
2005 – Diploma şi premiul Ministerului Culturii şi Cultelor cu ocazia participării la a VI-a ediţie a Bienalei Internaţionale de Gravură Contemporană “Iosif Iser” Ploieşti
2005 – Diploma şi premiul Direcţiei Judeţene pentru Cultură, Culte şi Patrimoniu Cultural Naţional Prahova
2007 – Diplomă şi premiul al II-lea în cadrul Bienalei de Gravură „Gabriel Popescu”, ediţia I, Târgovişte
2009 – Diplomă de Onoare la a VIII-a Trienală Mondială de stampe, Chamalieres, Franţa pentru gravură mică