Dumitru Verdianu, sculptor

Dumitru Verdianu s-a născut in data de 14 octombrie 1954, in orașul Ungheni, Republica Moldova.

Intre 1972-176 a urmat Colegiul de Arte Plastice, I.E. Repin, Chişinău, iar intre 1976-1982 Academia de Arte Plastice din Sankt Petersburg, facultatea Sculptură.

Intre anii 1996-2000 studiaza la Viena cu profesorul Michelangelo Pistoletto, aceasta având o mare influenta in creatiile lui viitoare.

Debutul expoziţional al lui Dumitru Vedianu a fost în anul 1978, iar de atunci artistul a fost prezent, prin lucrările sale, la peste 200 de expoziţii personale sau colective, dar şi în colecţii din numeroase ţări europene, Federaţia Rusă sau Canada.

Membru al Uniunii Artistilor Plastici din Republica Moldova din data de 12 Noiembrie 2002, secţia Sculptură, iar din 1998 Membru Uniunii Artiştilor Profesionişti din Austria.

Artistul Dumitru Verdianu a refacut in creatia sa practic intregul parcurs al sculpturii secolului XX. Este o personalitate extrem de inventiva si imaginativa. Mare admirator al lui Brancusi, el a resimtit continuu prezenta acestui reper puternic in sistemul sau de valori. Un alt reper al inspiratiei sale este cultura taraneasca – o recurenta a artei culte in intregul spatiu romanesc, mostenita, poate, tot de la Brancusi, intemeietorul modernitatii plastice.” Vladimir Bulat

Lucrări în Muzeul Rus, Sankt Petersburg, Galeria Tretiakov, Moscova; Muzeul Naţional de Arte al Moldovei, Chişinău; Pinacoteca or. Chişinău; Muzeul de Istorie şi Etnografie, Ungheni, Muzeul de Artă Modernă Lugoj; Muzeul Naţional Cotroceni, Romania.

Lucrări în colecții private din SUA, Suedia, Canada, Finlanda, Austria, Rusia, Ungaria, Germania, România, Franţa, Moldova Izrael, Republica Cehă.

I-a fost conferit titlul onorific de „Maestru în Artă”, prin decretul din 14 ianuarie 2022, semnat de Președintele Republicii Moldova.