Dumitru MĂȚĂUANU, sculptor

Dumitru MĂȚĂUANU s-a născut la Măţău, Mioarele, județul Argeş in anul 1888.

A urmat Şcoala de Arte Frumoase, Bucureşti; si a facut Studii la Paris cu Antonin Mercié şi Ernest Dubois.
Dumitru a urmat școala primară și gimnaziul în Câmpulung-Muscel, unde a fost remarcat de profesorul de desen și sculptorul Dimitrie D. Mirea, care l-a îndrumat în arta modelajului.
La sfatul lui Mirea, Dumitru Mățăoanu s-a înscris la Școala de Belle-Arte din București, pe care a urmat-o în perioada 1904-1909, avându-l ca profesor pe sculptorul Dimitrie Paciurea.


La vârsta de 25 de ani și după opt ani de studii universitare de sculptură (1905 – 1913), s-a întors în România unde a fost numit profesor de sculptură la Școala de Belle-Arte din București. Curând după aceea și-a deschis un atelier în strada Griviței nr. 22, care a devenit în scurt timp „o adevarată școală a sculpturii acelor ani”.
În Primul Război Mondial a fost mobilizat pe lângă Marele Cartier General al Armatei, alături de alti artiști, între care sculptorul Ion Jalea, pictorul D. Stoica, și a fost trimis pe front, printre ofițeri și soldați, unde a făcut numeroase schițe și crochiuri.
În 1923, a deschis prima sa expoziție personală, la Ateneul Român, unde a expus 54 de lucrări, majoritatea în marmură de Carrara, reprezentând portrete în basorelief, busturi, lucrări decorative, dar și câteva statui monumentale, între care Soldatul Român, înalt de 5,5 m, care avea să fie plasat la baza Arcului de Triumf și Eroina de la Jiu, monument în memoria eroinei Ecaterina Teodoroiu, care a fost ridicat mai târziu în orașul Slatina. A expus și proiecte de monumente, precum Monumentul Unirii de la Alba Iulia, care nu s-a mai realizat, din lipsă de bani, deși concursul a fost organizat de Ministerul Cultelor și Artelor, Monumentul Eroilor de la Balilesti-Muscel, Monumentul Eroilor de la Alexandria.

Lucrări monumentale:

  • Dr. Athanase Demosten (bust şi relief, bronz), Spitalul Militar, București;
  • Monumentul funerar al familiei Cuţarida, Cimitirul Bellu;
  • Monumentul Eroilor și bustul lui Negru Vodă, Rucăr, Câmpulung, Argeș;
  • Monumentul Eroilor (inaugurat după moartea artistului, în 1930), Măţău, Jugur, Zimnicea;
  • Monumentul Eroilor din Primul Război Mondial, Roşiorii de Vede, Teleorman.

La cimitirul Bellu din Bucureşti se păstrează mai multe lucrări printre care sculptura capelei familiei Iordache-Minciulescu, monument funerar realizat împreună cu arhitectul A. Culina cu care execută de altfel şi alte comenzi.

Dumitru Mățăoanu s-a sinucis la 1 iulie 1929 și a fost înmormântat în Cimitirul Sfânta Vineri din București.