Castelul Sturdza, Butea, Iași

Castelul Sturdza, construit in perioada 1880-1904, se afla situat in localitatea Miclăușeni, foarte aproape de orașul Roman, din inima Moldovei.
Primul care a înălțat un conac boieresc la Miclăușeni a fost Ioan Sturdza (1710-1792). Planul construcției avea forma de cruce, având demisol si parter. Cele 20 de camere ale conacului erau dispuse cate 10 pe fiecare nivel, având podele si tavane construite din scânduri.

Urmând modelul tatălui sau, Dimitrie s-a preocupat de extinderea moșiei, ridicând intre 1821-1823 un lacas de cult care exista si astazi in apropierea castelului. Construita in stil baroc, biserica impresionează prin catapeteasma si obiectele de cult valoroase.

Biserica adăpostește mormântul lui Alecu Sturdza Miclausanu, fiul lui Dimitrie, ce a decedat in anul 1848. In timpul vieții acestuia s-a amenajat la Miclăușeni un frumos parc in stil englezesc, cu specii de arbori ornamentali si numeroase alei cu flori.

In anul 1863, după moartea soțului ei, Alecu Sturdza, Catinca a lăsat moșia de la Miclăușeni fiului sau George, care s-a mutat aici după anul 1869, când s-a căsătorit cu Maria, fiica scriitorului Ion Ghica. Castelul pe care il vedem in prezent a fost ridicat pe locul vechiului conac, intre 1880-1909.
Castelul Sturdza a fost ridicat pentru Maria, mai tânără cu 11 ani decât el.

Construit in stil neogotic târziu, castelul avea parter, etaj, mansarda, cu multe decorațiuni bogate.

Talentata pictorița, Maria a ilustrat multe poezii ale lui Vasile Alecsandri, vecin si prieten apropiat al familiei Sturdza.
Ornamentele exterioare se mai păstrează si astăzi si abunda in embleme inspirate din blazonul familiei Sturdza.

In timpul Primului Război Mondial, castelul a fost pus la dispoziția unui spital militar, Maria si fiica ei Ecaterina ajutând râniții ca infirmiere.
Tot in aceasta perioada, castelul a fost vizitat de George Enescu, care a concertat printre paturile ranitilor.

Rămasa văduva si neavând moștenitori, Ecaterina Cantacuzino s-a călugărit spre sfârșitul vieții sub numele de maica Macrina, donând castelul, împreuna cu parcul si toate dependințele, Episcopiei Romanului, cu scopul de a fi amenajata o mănăstire de maici. In anul 1953, comuniștii au desființat așezarea monastica, iar maicile au fost mutate la Schitul Cozancea din județul Botoșani, domeniul intrând in proprietatea statului.

In anul 1960, Castelul de la Miclăușeni a devenit sediul Centrului de Plasament pentru copii cu handicap psihic sever, aici funcționând si scoală speciala.

In anul 2001, castelul a fost retrocedat Mitropoliei Moldovei si Bucovinei. S-au obtinut fonduri pentru refacerea constructiei si amenajarea peisagistica a parcului, infiltrarea apei subterane, finalizarea zugravelilor interioare si exterioare si restaurarea picturii.
Ansamblul este format din 3 monumente:
• Biserica „Sf. Voievozi”, „Buna Vestire” – datând din 1787
• Castelul Sturza – datând din secolul al XVII-lea, reclădit în 1752 și în secolul al XIX-lea
• Parcul – datând din secolul al XIX-lea