Casa memorială Nicu Enea, Bacău

Casa memorială „Nicu Enea” este un muzeu județean din Bacău, deschis în casa în care a trăit și a lucrat pictorul băcăuan Nicu Enea (1897 – 1960).

Casa a fost donată în acest scop de soția pictorului.
Clădirea în care se află expoziția memorială Nicu Enea a fost construită în anul 1926, proprietar fiind Gheorghe Paloșanu, tatăl Elvirei Enea. În această casă, soții Elvira și Nicu Enea au trăit în perioada 1929–1960.

În noiembrie 1968, Elvira Enea a făcut o ofertă de donație care cuprindea imobilul, terenul aferent, 130 de lucrări de pictură, 210 lucrări de grafică, mobilier și obiecte care au aparținut pictorului Nicu Enea.

Expoziţia permanentă oferă vizitatorului posibilitatea cunoaşterii operei lui Nicu Enea a cărui afirmare se suprapune temporal şi spiritual uneia dintre cele mai fertile şi tulburătoare perioade din istoria artei româneşti, perioada interbelică.

Nicu Enea a decorat Palatul Regal în perioada interbelică, iar în prezent pot fi văzute o mulțime de tablouri, unele dintre ele nefiind semnate de către pictor. Marele artist a avut multe expoziții la București, susținute de Regina Maria, o împătimită a artelor plastice, iar pe unul din pereții interiori ai casei poate fi văzută o poză a cuplului Enea împreună cu Regina a doua a României.
Amprentele băcăuanului sunt întipărite și în picturile Catedralei Mitropolitane din Chișinău.

Mai mult de atât, după spusele Cameliei Cojocaru, actualmente un ieșean se află în posesia a peste 900 de tablouri semnate de către artist. Mergând în spatele curții muzeului, veți descoperi o biserică din lemn în stilul bisericilor de pe timpul lui Ștefan cel Mare, de vreo șapte metri înălțime.
O secțiune a acestei biserici a fost expusă în cadrul unei expoziții la Vatican.