Casa si Colecția de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”, București

|
126 vizualizări

Casa in care se afla Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei”, situata pe Strada 11 Iunie nr. 36 - 38, sector 5, a fost cumpărată în 1952 de soţii Macovei şi transformată în locuinţă privată.

Înainte de aceasta însă, casa a fost magazin de pălării şi locuinţă la etaj a unui evreu.

Mai apoi a fost, pentru o scurtă perioadă, cămin pentru ucenicii unui fabrici din zonă.

Colecţia de artă „Ligia şi Pompiliu Macovei” se află în reşedinţa particulară a donatorilor, într-un imobil ridicat la începutul secolului XX, în stil eclectic francez, în apropierea Parcului Carol I.

Colecţia de artă Ligia şi Pompiliu Macovei reprezintă o incursiune culturală originală în epoci şi locuri diferite, colecţia fiind formată din lucrări de artă plastică, reprezentată prin lucrări semnate de Theodor Pallady, Lucian Grigorescu, Al. Ciucurencu, Dimitrie Ghiaţă, Gheorghe Petraşcu, Ioan Andreescu, J. Al. Steriadi, Iosef Iser, Nicolae Tonitza, Ion Ţuculescu, Marcel Iancu şi M.H. Maxy, sticlă, ceramică, metal, mobilier şi textile decorative din diverse perioade şi zone culturale.

Colecția include de asemenea un important fond al lucrărilor de pictură ale Ligiei Macovei şi o însemnată bibliotecă de artă.

Colecţia de artă populară cuprinde obiecte achiziţionate din toate regiunile ţării; dintre ele amintim: scrin-secretaire transilvănean din 1813, dulap ţărănesc german din Transilvania, colţar transilvănean din 1826, cu ceramică populară românească şi ungară, două scaune de lemn din Oltenia, icoană Brâncovenească pe lemn cu ferecături, icoane pe sticlă de la Necula şi Lazu, covor moldovenesc.

Biblioteca cuprinde aproximativ 11.ooo de volume, dintre care 10.ooo sunt din domeniul artelor, esteticii şi filozofiei. Piesele de mobilier deosebite nu lipsesc nici aici: biroul Louis-Philippe, o lampă de birou care a aparţinut arhitectului Ioan Mincu, o sobă din teracotă din Boemia, obiecte de artă populară românească mexicană şi africană.

Pompiliu Macovei (1911-2009) a fost diplomat al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din Bucureşti în 1939, iar după 1960 a ocupat numeroase funcţii în diplomaţie şi guvern: consilier la legaţia română din Paris, şef al misiunii diplomatice la Roma, ministru adjunct al Ministerului Afacerilor Externe, Preşedinte al Comitetului de Stat pentru Cultură şi Artă, ambasador UNESCO.
Ligia Macovei (1916-1998), soţia lui Pompiliu Macovei, a frecventat între anii 1934 și 1939 cursurile secţiei de artă decorativă la Şcoala de Belle-Arte din Bucureşti, având printre profesori pe Cecilia Cuţescu Storck, J.Al. Steriadi, Corneliu Medrea şi arh. Horia Teodoru.

Merită să afli și despre

Sugestii: