Veronica BODEA TATULEA, pictor

Veronica Bodea Tatulea s-a născut în anul 1947 si a încetat din viata in iunie 2020, in satul Predeluț, comuna Bran, Brasov.

Absolventă a Institutului de Arte Plastice „Ion Andreescu” din Cluj, promoţia 1973.

Membru al Uniunii Artiştilor Plastici din anul 1975.

În perioada 1974-2006, a fost muzeograf, şef de secţie şi director la Muzeul de Artă – Braşov.

Începând cu 1974, a participat la toate expozițiile județene şi de grup ale UAP – Filiala Brașov.

Mijloacele de reprezentare sunt diverse şi tehnicile multiple. Cologravura, linogravura, litografia, aquatinta, aquaforte, desenul în creion sau în tuş, tehnica mixtă sunt opțiunile artistei pentru compoziții de o plasticitate la care dinamica şi tensionarea coordonatelor, axelor, precum şi delicatețea culorilor – aflate în contrast cu griurile cromatice sau acoperind spații dincolo de contururi, ca un fel de dispersie a elementelor unele în altele – reprezintă modalități ale dialogului cu natura-eveniment. Compozițiile sunt, de altfel, atent studiate, evitând decupajul pur şi simplu din spațiul realității, ci alcătuind un „text” dincolo de realitate, cu recurs la simbolistică, nediscursiv, extrem de nuanțat, poetic.” BIANCA OSNAGA

Lucrări în colecţii de stat și particulare din ţară (Braşov, Bucureşti, Arad, Sibiu) și din străinătate (Elveţia, Germania, Norvegia, Suedia, Olanda, Belgia, Ungaria, Franţa, Canada, SUA).