Ștefan Antonescu, pictor, scenograf

Ștefan Antonescu s-a născut in data de 18 ianuarie 1945, in București.

Absolvent al Institutului de Arhitectură „Ion Mincu” din București, promoţia 1973.

Ștefan Antonescu este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România (Visual Artists’ Union of Romania).

Este doctor in estetica artelor vizuale. A semnat scenografia a peste 50 de filme de lung metraj (sub bagheta regizorala a unor nume consacrate cum ar fi Teo Anghelopoulus, Pierre Badele, Andrei Blaier, Sergiu Nicolaescu, Malvinia Ursianu, Mircea Veroiu, Gheorghe Vitanidis, Adolf Wilhelman etc.).

A contribuit la realizarea scenografiei unor evenimente culturale, cum ar fi festivaluri muzicale, seriale de televiziune, filme documentar artistice în țară și în străinătate.

Ca membru titular (și secretar) al Uniunii Cineaștilor din România și al Uniunii Artiștilor Plastici din România (președintele Filialei de scenografie), a participat cu lucrări personale la 7 expoziții organizate în țară și în străinătate și a fost autorul standului românesc la Quadrienala de scenografie, Praga, 2007.

A fost desemnat membru în juriile festivalurilor de film interne și internaționale (11 participări).

Aprecierea activității sale a fost reflectată în presa de specialitate și a determinat acordarea mai multor distincții de către Uniunea Cineaștilor din România (1979, 1980 de două ori, 1985 de trei ori, din care o distincție la Moscova, 1990, 1996, 2000; 1987 – distincție acordată de Bavaria Film; 1988 – distincție acordată de Televiziunea franceză).

În anul 2000, Președinția României îi conferă Medalia Națională „Serviciul credincios în grad de ofițer”.