George baron LÖWENDAL, pictor, scenograf, desenator

George baron Löwendal, de origine ruso-daneză, s-a nascut la data de 27 aprilie 1897, Sankt-Petersburg, si a incetat din viata la data de 18 februarie 1964, la București.

George baron Lowendal s-a născut în Rusia dintr-o familie care îl are printre înaintaşi pe regele Frederich al III-lea al Danemarcei şi Norvegiei. Artistul a ajuns apoi în Bucovina şi a murit în 1964 la Bucureşti.

A urmat Academia de Belle Arte din Sankt Petersburg.

Îi are ca mentori pe peredvijnicii Aleksandr Vladimirovici Maiakovski și pe Aleksandr Petrovici Aleksandrov. Activează sporadic ca actor, balerin, pictor decorator, iar în 1915, lucrează ca scenograf la Teatrul de operă al Prințului de Oldenburg.

După studiile de specialitate la Sankt Petersburg, unde are primele contacte cu teatrul (1915-1917), George Löwendal – ca mulţi alţi artişti determinaţi de confruntările sângeroase ce izbucnesc în Rusia – va trece Nistrul. Este scenograf la Soroca şi Bălţi (1918-1920), apoi la teatrul de revistă din Chişinău (1920-1922).

În 1921 se căsătorește la Chișinău cu Ariadna Ambrozieva, originară din Tula (Rusia), studentă la Facultatea de Drept din Odesa. Poetă, scriitoare, solistă-concertistă și, mai târziu, profesoară de limbi străine și canto, ea îl va sprijini întreaga viață, fiindu-i critic și sfătuitor competent.

A fost profesor la Institutul „Nicolae Grigorescu”, București (1950-1957) și la Școala Populară de Artă din Suceava.

A excelat ca portretist, fiind un adevarat zugrav al sufletului oamenilor. Astfel, valoroase sunt portretele unor personalități precum Gala Galaction, Radu Boureanu, N. D. Cocea, Liviu Rebreanu ș.a.

În paralel, George Löwendal lucrează pictură de şevalet. Este atras de ţăranii şi de mănăstirile din Bucovina, care vor deveni motiv predilect şi caracterizant al creaţiei sale plastice.

Löwendal are prima expoziţie personală de anvergură la Sala Mozart din Bucureşti (tablouri în ulei, desene, acuarele) în septembrie–octombrie 1935. Critica de specialitate îl consacră ca reprezentant de seamă al artei plastice româneşti.

În anul 1947, la împlinirea vârstei de 50 de ani, i se conferă, de către Regele Mihai I al României, Ordinul „Meritul cultural” în grad de ofiţer.

Între 1957–1964 participă cu mai multe portrete la ediții succesive ale Expoziției Interregionale de artă plastică de la Iași. În fiecare vară, pictează în Bucovina numeroase peisaje și chipuri de țărani.

A avut ca elevi personalități remarcabile ale artei românești, între care Grigore Vasiliu-Birlic, Radu Beligan.

La București, în clădirea din Piața Cantacuzino nr. 1, de lângă Parcul Ioanid, a fost înființată în 2010 Fundația George Lowendal, a cărei președintă este Ariadna Avram Löwendal, fiica actriței Irina Dall și nepoata pictorului, moștenitoare a colecției George baron Lowendal, prin care își propune să reconstituie parcursul bunicului său în contextul evoluției artei românești și europene în prima jumătate a secolului al XX-lea, care a fost cunoscut în primul rând ca scenograf, dar a lăsat în urmă şi o impresionantă operă de pictor şi desenator.