Marian ZIDARU, sculptor

Marian ZIDARU s-a născut la Baloteşti, Ilfov, in anul 1956.

Marian Zidaru este soțul sculptoriței Victoria Zidaru, împreună realizând proiecte, conferințe și expoziții de artă.

In 1977 a absolvit Liceul de Arte Plastice din Craiova

In 1981a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, cu profesori Vladimir Predescu şi Marin Iliescu, Bucureşti, România.

Burse: 1982 – Bursa pentru creație a Uniunii Artiștilor Plastici din România; 1984 – Bursa Institutului Cultural Italian, Italia; 1993 – Bursa de Studii Kulturreferat, München, Germania; 1994 – Bursă de Studii, Ludwig Forum, Aachen Germania; 2011 – Rezidență (2 luni, ianuarie – martie), Düsseldorf, Germania.

Din anul 2015 desfășoară o vastă activitate de ilustrator, ilustrând o serie de texte și opere din cadrul colecției „Marile Texte ale Creștinismului” editate de Editura Vremea.

Lucrări ale sale se regăsesc în renumite muzee şi galerii din România (Muzeul Naţional de Artă din Bucureşti, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Colecţia de Artă a Casei Regale a României de la Palatul Elisabeta) şi din lume (Guggenheim Museum New York, State Picture Gallery Munchen, Ludwig – Forum Museum Aachen), precum şi în colecţii particulare de artă din Europa, Statele Unite ale Americii şi Asia.

După cum au observat exegeții, repertoriul său se constituie la interferența influențelor venite din orientul pre-creștin, sincretismul alexandrin al primelor secole creștine, dar și ale unui Creștinism rural și cosmic, specific, după, Mircea Eliade, pentru Europa de Sud-Est. Toate acestea sunt străbătute de o forță animistă halucinantă- pe măsura unei misiuni profetice radicale și intransigente, care urmărește, pe de-o parte, transmiterea unui mesaj escatologic puternic și urgent și pe de altă parte, constituirea unei noi iconografii religioase și a unui topos al salvării.” Magda Cârneci

Premii şi distincţii:
1979 – Premiul Revistei „Amfiteatru”;
1984 – Premiul „Atelier 35”;
1985 – Premiul al II-lea al Bienalei Internaționale de desen, Cleveland, Anglia;
1987 – Premiul pentru tineret al Uniunii Artiștilor Plastici din România;
1995 – Premiul „Ionel Jianu”, Distincție A.R.A.

În 2018 câștigă concursul pentru realizearea Trofeului Constantin Brâncoveanu al Fundației Alexandrion, lucrarea în bronz Cruce-Trup devenind simbolul excelenței în domeniul culturii.
In același an centenar câștigă concursul pentru monumentul Unirii, Bistrița Năsăud.

În data de 15 ianuarie 2020 sculptorul a fost distins cu Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Cavaler,de către Președintele României