Gheorghe (George) CHIROVICI, pictor, desenator, frescar

Gheorghe (George) Chirovici s-a născut in anul 1883, in Craiova si a încetat din viata in anul 1968.

După o scurtă ucenicie pe lângă artiștii italieni care lucrau la pictura bisericii din Turnu Măgurele, a plecat la București pentru a se înscrie la Școala de Belle-Arte.

Expune pentru prima dată în jurul anului 1913, dar abia după război își începe cu adevărat activitatea expozițională, cu o lungă serie de expoziții anuale personale și participări la Saloane, de-a lungul deceniului al treilea.

Tablourile artistului, unul din reprezentanții importanți ai artei afișului în România, se întâlnesc mai ales în colecții particulare.

Tematica amplă, legată de viața țăranului, natură, peisaje mediteraneene sau de pitorescul urban, deschide tot atâtea ” ferestre ” de receptare a mesajului cuprins.

În creațiile sale a fost vizibil influențat de stilul lui Nicolae Grigorescu, abordând în mod special spiritualitatea religioasă a țăranului român.

Activitatea artistică a pictorului include și proiecte destinate amenajării de spații publice, scenografie de teatru și operă, machete de timbre, bancnote și medalii.

Chirovici a fost si unul dintre reprezentanții de seama ai artei afișului in Romania, sfera artistica in care, contrar „tradiționalismului” sau manifestat in pictura, a explorat formule moderniste.

Gheorghe Chirovici este cofondator al Sindicatului Artelor Frumoase, împreună cu Leon Biju, Elena Alexandrina Bednarik, Ignat Bednarik, Adam Bălțatu, Lucian Grigorescu, Paul Molda și Gheorghe Simotta.