Ecaterina VRANA, pictor

Ecaterina VRANA s-a născut la data de 18 iunie 1969, la Constanta, si a încetat din viata la data de 03 martie 2019.

Cu studii finalizate in anul 2014 la Academia de Arte din București, în clasa Profesorului Sorin Ilfoveanu, Ecaterina Vrana a debutat expozițional la Universitatea din Freiburg în 1993.

A continuat cu numeroase expoziții personale și de grup și va fi recunoscută în spațiul european și nord-american, fiind prima artistă de origine română care a expus la marele târg de artă contemporană The Armory Show, New York (2016).arta Ecaterinei Vrana emană misticism, hipnotism, dar și jovialitate.

Ecaterina Vrana a pictat contra profesorilor săi, ignorând tot ceea ce însemna Școală, de la informație la formație, de la aspirații la proceduri, de la tehnici la ticuri, de la istorie la politică. A pictat doar de capul ei. Recunoașterea internațională a venit târziu, concomitent cu primele semne ale bolii, ca o dublă confirmare a alegerii făcute, o garanție nu doar a autenticității și a vieții viitoare, ci și a devotamentului reciproc, al îmbrățișării artei cu moartea. Anii bolii au fost ani prolifici, ca o cursă contra-cronometru pe care nu avea cum să o piardă, de vreme ce picta. Iar cursa, presărată, ca întotdeauna, cu sicrie, cruci și cimitire, a fost definitiv câștigată.” Erwin Kessler, Director MARe/Muzeul de Artă Recentă