Ștefan CÂLȚIA, pictor

Ștefan Câlția s-a născut la data de 15 mai 1942, la Brașov, România.

Între anii 1964-1970, este student al Institutului de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, absolvind ca șef de promoție, la clasa Profesor Corneliu Baba.

A fost coleg cu nume importante ale artei plastice românești: Cornel Antonescu, Zamfir Dumitrescu, Mihai Cizmaru, Sorin Ilfoveanu și Sorin Dumitrescu.

Câlția practică o pictură minuțioasă și de mare impact vizual, cu compoziții ce aduc in prim-plan personaje de un straniu delicat și tulburător, peisaje cu ierburi și câmpuri precum si naturi statice ce duc cu gândul la școala flamanda si la seva unei estetici țărănești transilvane deopotrivă.

Ștefan Câlția și-a expus operele în Norvegia, Elveția, Țările de Jos, Danemarca și în România.

Picturile sale au fost achiziționate de către, printre altele, Muzeul de Artă Contemporană și Det Norske Teatret din Oslo, Norvegia, Muzeul de artă fantastică de la Gruyère, Elveția, precum și de către Muzeul Național de Artă, Muzeul Național de Artă Contemporană, Muzeul Național Brukenthal din Sibiu, Muzeul de Artă din Timișoara.

Din 1972 este membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

Începând cu 1993 a fost profesor la Universitatea Națională de Arte – Bucuresti, departamentul Pictură.

În 2008, a primit Ordinul Naţional Serviciul Credincios în grad de Mare Cruce şi Medalia „Regele Mihai I pentru Loialitate“, iar în 2012 „Crucea Casei Regale a României”.