Casa memorială Ecaterina Teodoroiu, Târgu Jiu, Gorj

Construita in 1884 de parintii Ecaterinei, casa țărăneasca adaposteste doua camere, camera cu vatra si cea de dormit. In fata casei si pe latura de vest se afla tinda.
Acoperisul este facut din sita.

Din anul 1938 casa familiei Toderoiu a fost amenajata ca si casa memoriala „Ecaterina Teodoroiu“, din dorinta de a pastra vie in constiinta noilor generatii amintirea eroinei de la Jiu care s-a jertfit pentru tara in primul razboi mondial.
Fotografiile, documentele si obiectele personale ale sublocotenent Ecaterina Teodoroiu reconstituie fidel atmosfera in care a trait cea care a fost numita „Eroina de la Jiu“.

Într-o vitrină, alături de obiecte vestimentare este părul eroinei. Coada împletită din părul Ecaterinei Teodoroiu este considerat unul dintre cele mai importante exponate.
Lucrurile Cătălinei sunt acum expuse aici. O ie, o batistă, fusta cu care a plecat de acasă, haina de soldat. Cufărul cu lucrurile ei şi părul său au fost expuse o perioadă la Muzeul Militar din Bucureşti.

Ecaterina Teodoroiu s-a înscris ca voluntar în aprigele lupte ale Primului Război Mondial, făcând parte din plutonul de la Mărăşeşti, murind pentru patrie acolo, în data de 22 august 1917.
Drept mulţumire, autorităţile au strămutat trupul acesteia şi l-au înmormântat în centrul oraşului Târgu Jiu.