Micaela ELEUTHERIADE, pictor

|
58 vizualizări

Micaela Eleutheriade s-a născut la data de 17 iunie 1900, in București, si a încetat din viata la data de 11 decembrie 1982, la București.

Micaela ELEUTHERIADE a fost descendentă directă, prin mamă, din familia pictorului Gheorghe Tattarescu.

In perioada 1918 - 1924 a urmat Școala de Arte Frumoase, având profesori pe Cecilia Cuțescu-Storck, Dimitrie Mirea și Ipolit Strâmbu.

La Școala de la Baia Mare, frecventează cursurile de pictură în aer liber ale Coloniei în vara lui 1919.

A debutat în 1926, la Paris, la Salon des Independants și la Salonul Oficial din București. A făcut parte din grupările Criterion (1933), Grupul Nostru (1932-1936) și Femeile Pictore.

A participat la saloanele oficiale, la expozițiile anuale de stat și la numeroase expoziții organizate în străinătate. A avut numeroase expoziții personale, la Ateneu, Dalles, Muzeul de Artă etc.

A expus împreună cu Margareta Sterian, Lucia Dem Balacescu și Milița Petrașcu.

De o mereu tânără expansivitate și exuberanța, chibzuind, în același timp, asupra dreptei măsuri, a echilibrului desăvârșit, Micaela Eleutheriade se înscrie pe deplin artei românesti. O tradiție pe care și-o însușește cu naturalețe, prin temperament, prin apartenența la un spirit ce s-a ivit pe aceste pămînturi și s-a rostit întotdeauna prin opere ce sintetizează nazuința spre marea frumusețe, întotdeauna simplă și limpede”. Dan Grigorescu

A fost distinsa cu Premiul Salonului Oficial din București 1931 si Premiul UAPR 1976.

Merită să afli și despre

Sugestii: