Ipolit STRÂMBU, pictor

|
265 vizualizări

Ipolit Strâmbu (cu variantele Hipolit, Strâmbescu, Strâmbulescu) s-a nascut la data de 18 mai 1871, in Baia de Aramă, Mehedinți, si a incetat din viata la data de 31 octombrie 1934, la București.

A studiat la Școala de arte frumoase cu Theodor Aman și cu G.D. Mirea, apoi la München, cu Karl Marr. La Paris, unde și-a făcut studiile în anul 1900 a pus bazele societății "Tinerimea română".

Ipolit Strâmbu a absolvit Școala de arte frumoase având ca lucrare de diploma compoziția mitologică Daphnis și Chloe.

Ipolit Strâmbu a condus Școala de Arte Frumoase de la București și a fost unul dintre profesorii de la Școala de pictură de la Baia Mare (supranumită “Barbizonului estic”), fiind și fondatorul societății Tinerimea artistică (împreună cu Ștefan Luchian, Constantin Artachino, Nicolae Vermont).

În anii 1919, 1920 şi 1921 Ipolit Strâmbu a fost conducătorul şi profesorul grupurilor studenţeşti din Bucureşti şi Iaşi care au colonizat pe timpul verii (iunie–septembrie) în Centrul Artistic Baia Mare.

Din punct de vedere cromatic pictorul se concentrează pe rezolvarea contrastului complementarelor verde – roşu prin zone de pasaj acromatic. Numai că această – aparent simplă – schemă cromatică dezvoltată măiestrit de Ipolit Strâmbu, care nu se limitează strict la problematica enunţată mai sus ci o diversifică introducând, în zonele de legătură, subtile grizări şi nuanţări de albastru şi violet care pulsează viguros prin modul în care sunt folosite tuşele cromatice, când subtil reţinute, când puternic frământate, formând un ansamblu savant orchestrat, de o frumuseţe plastică de excepţie.” Ioan Angel Negrean

Membru fondator al Tinerimii Artistice, profesor ani multi la Belle Arte, autor al unor cârti de pedagogia si tehnica picturii si a desenului, prezent cu un numar impresionant de expozitii in viata artistica bucuresteana, altfel spus artist-cetatean, Ipolit Strambulescu e socotit, in ultima perioada a vietii, un mestesugar depasit de vremuri.

Merită să afli și despre

Sugestii: