Catul BOGDAN, pictor
Catul Bogdan s-a născut la data de 25 ianuarie 1897, in Colmar, Alsacia-Lorena, Franța si a încetat din viata la data de 5 februarie 1978, București.
Catul Bogdan fost fiul istoricului literar academician Gheorghe Bogdan-Duică.
A urmat din 1915 Liceul Mihai Viteazul și cursurile Școlii Superioare de Arhitectură din București.
În 1919 Catul Bogdan a debutat la București, cu o expoziție la Ateneul Român, împreună cu arhitectul Horia Creangă.
Spre sfârșitul anului 1919 a plecat la Paris, unde s-a înscris la Academia Julian, pentru a se pregăti în vederea examenului pentru École nationale Superieure de Beaux-Arts (Școala Națională Superioară de Arte), unde a studiat cu profesorul Ernest Laurent, absolvind studiile în 1924.
În 1924 a avut prima expoziție personală în Sala Mozart, din București, împreună cu Lucian Grigorescu.
În 1951 a venit la București, ca profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” (în prezent Universitatea Națională de Arte București), unde a profesat până în 1967.
Opera lui Catul Bogdan s-a axat mai mult pe pictură murală, adică pe pictura realizată pe pereți, tavane, ziduri, sau alte suprafețe ale diverselor clădiri, având, în același timp, și un număr impresionant de tablouri. Picturile sale reprezentau imagini atent construite, Catul Bogdan nutrind o pasiune pentru forme și culori.
A făcut parte din grupul de pictori, condus de profesorul Paul Beaudouin, care a pictat Biserica „Sainte Géneviève” de Nantère și frontonul pavilionului expoziției de arte decorative de la Paris (1925).
A pictat cupola altarului din Catedrala Ortodoxă a Vadului, Feleacului și Clujului, ridicată în perioada 1923-1933.