Constanțiu MARA, pictor, poet
Constanțiu Mara s-a născut în data de 20 noiembrie 1937 la Ineu, în județul Arad.
A efectuat studiile secundare la liceul “Moise Nicoară” din Arad. Încă din această perioada a făcut studii de desen si pictură la Arad cu Stefan Soos, N. Kirilovici, Valentin Stache.
În anul 1964 Constanțiu Mara a absolvit Institutul de Arte Plastice ,,Nicolae Grigorescu” din București, secția de pictură monumentală.
Apoi a devenit asistent al prof. Constantin Ioanid la catedra de pictură monumentală și a predat cursurile “Decorativa generală“ dupa arh. A. Dâmboianu, “Reprezentarea spațiului în artele vizuale”, “Restaurarea picturii murale”.
A fost bursier al Academiei Române între anii 1972-1974, în Italia și Franța, prin Concursul Național ,,Nicolae Grigorescu”.
Din anul 1980 trăiește și lucrează în Suedia.
Constanțiu Mara a participat la creația a numeroase opere de artă din spatial public, cum ar fi: fresce in Biserica italiană București șin Catedrala catolica Sf. Erik - Stockholm, mozaic in Institutul meteorologic București (grup), Institutul politehnic Brașov (grup), San Nicandro Garganico, Italia , vitralii în Biserica Sf. Andrei, biserica Sf. Nicolae Rahova, Biserica italiană București, Casa tineretului Târgoviște, cripta Stockholm, Castelul Heringe Suedia, lucrări în metal la Conservatorul “Ciprian Porumbescu” din București. In 2006 a realizat un relief în bronz “Sergiu Celibidache” la sala orchestrei simfonice radio Stockholm.
De asemenea Constanțiu Mara a participat la restaurarea următoarelor monumente: Templul coral București - vitralii, Palatul Ghica-Tei București - vitralii, Biblioteca universitară București - vitralii, Biserica italiană București - pictură murală, Sankt Erikskyrkan Stockholm - decorație murală, Santa Croce in Flaminio Roma - vitralii.
Lucrări ale artistului se află în Muzeul Național de Artă Contemporană al României (MNAC), precum și în numeroase colecții particulare din țară și de peste hotare.