Muzeul Theodor Aman, București

|
186 vizualizări

Pe strada C. A. Rosetti la numărul 8 ne întâmpină un imobil insolit în peisajul urban bucureştean, care adăpostește Muzeul „Theodor Aman”, primul muzeu de artă din capitală.
Clădirea, în stil neoclasic, datează din 1869 şi a fost realizată de către arh. Fr. Scheller.

Muzeul Theodor Aman este una dintre cele mai frumoase reședințe particulare din București, construită după proiectele proprietarului, pictorul Theodor Aman.
Theodor Aman (1831 - 1891) a imaginat şi realizat în bună parte decorația sculptată, basoreliefurile şi medalioanele fațadei, decorația ușilor, sculptura unor piese de mobilier (dulapul neo-gotic, masa) şi pictura murală a celor două scene cu subiect istoric care flanchează holul de la intrare.

De asemenea, este una dintre puţinele reşedinţe care nu au suferit modificări în decursul timpului, fiind prima casă-atelier de artist din România.
De la planurile casei şi decoraţia exterioară (realizată în colaborare cu sculptorul Karl Storck) la decoraţia interioară – pictura murală, vitraliile, decoraţia pictată pe tâmplărie, stucatura tavanelor, lambriurile atelierului şi mobilierul casei – toate sunt reflectarea viziunii lui Theodor Aman.

Muzeul Theodor Aman a fost deschis în anul 1908 şi este unul dintre cele mai vechi muzee memoriale din România. El păstrează atmosfera vieţii private din perioada Belle Epoque alături de cea mai mare parte a lucrărilor pictorului Theodor Aman.

Muzeul Theodor Aman este parte componentă a Muzeului Municipiului Bucureşti, care mai deţine următoarele muzee, colecții şi case memoriale:

  1. Muzeul Municipiului Bucureşti - Palatul Suţu
  2. Palatul Voievodal – Curtea Veche
  3. Muzeul „Prof. Dr. Victor Babeș”
  4. Colecția „C.I. și C.C. Nottara”
  5. Muzeul de artă „Frederic și Cecilia-Cutescu Storck”
  6. Observatorul Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”
  7. Colecția de artă „Ligia și Pompiliu Macovei”
  8. Muzeul „Dr. George Severeanu”
  9. Muzeul Memorial „Gheorghe Tattarescu
  10. Muzeul de Artă Populară „Dr. Nicolae Minovici”
  11. Casa Filipescu-Cesianu - expoziția „Muzeul vârstelor”

Merită să afli și despre

Sugestii: