Casa memoriala a celebrului calator Mihai Tican Rumano, Berevoești, Argeș

|
54 vizualizări

Pe Valea Satului, în Berevoieşti, judeţul Argeș, pitită sub dealul Anișoara se află casa scriitorului Mihai Tican-Rumano.

De factură mijlocie, construită în cunoscutul „stil muscelean” casa cu o mare vechime a supraviețuit furtunilor ce s-au abătut deasupra satului.
Inaugurarea casei memoriale a avut loc la 29 mai 1982.
Pe placa comemorativă scrie: „Aici s-a născut scriitorul, ziaristul şi exploratorul Mihai Tican Rumano.

Școala cu clasele I-VIII Berevoiești poartă numele celui mai celebru fiu al satului: Mihai Tican Rumano.
La vârsta de 13 ani Mihai Tican-Romano ( 1895-1967 ) părăseşte casa părintească, ajunge la Constanţa, de aici cu vaporul în sudul Italiei, iar mai apoi în Argentina. În 1929 traversează Atlanticul şi merge în Spania, unde a scos ziarul „Dacia”.
Personaj fascinant, Mihai Tican Rumano este cel mai cunoscut scriitor român cu lucrări din domeniul literaturii de călătorie.

A avut o viață tumultoasă, plină de aventuri. După studiile primare făcute în satul natal, a plecat la Câmpulung Muscel, unde a intrat, pentru o scurtă perioadă, ca băiat de prăvălie.
Apoi, a luat drumul Bucureștiului, de unde a plecat spre Brăila și Constanța. Ajuns la malul Mării Negre, la numai 16 ani, Mihai Tican Rumano s-a îmbarcat pe un vas italienesc cu care a ajuns la Napoli.
Dornic să cunoască noi orizonturi, începe un periplu de aproape 25 de ani prin toată lumea. Vizitează, astfel, țări din Africa, America de Sud și America de Nord, ajungând pănă în Australia și Noua Zeelandă. Cel mai mult va sta în Argentina și Spania, unde își va publica și primele lui articole și cărți de călătorie, pentru multe dintre ele primind elogii din partea presei de specialitate.
În 1935, a fost decorat de împăratul Haile Selassie I al Etiopiei și ridicat la gradul de ofițer imperial pentru popularitatea făcută Etiopiei prin volumul monografic "Abisinia".
De asemenea, președintele Republicii Spaniole, Alcado Zamora, i-a acordat titlul de "Cavaler al Ordinului Republicii" pentru "meritele deosebite în sprijinirea aspiraţiilor poporului spaniol".
Printre titlurile cărților sale amintim: „Pierduți printre fiare", „Dansul canibalilor", „Lacul cu elefanți", „Viața albului în țara negrilor", „Peste mări și țări" etc.

Merită să afli și despre

Sugestii: