Alexandru GHILDUŞ, sculptor, pictor, decorator

Alexandru GHILDUŞ s-a născut in anul 1952, in București.

In anul 1978 a absolvit Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Design, București, cu profesorii Ion Bitzan și Vladimir Șetran, iar in anul 1979 – Master în cadrul Institutului de Arte Plastice “ Nicolae Grigorescu”, Facultatea de Arte Decorative și Design, Secția Design, București, coordonatori: Prof. Univ. Ion Bitzan si Cercetator Ing. Dr. Constantin Croitoru ( IFA );
In 2007 Doctorat în domeniul artelor vizuale cu lucrarea “Vocația plastică a sticlei”, conducător doctorat Prof. Univ. Dr. Mihail Mănescu; iar din anul 2010 este Conducător de doctorat în domeniul artelor vizuale.

Membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

A intrat în atenția publică prin Memorialul Renașterii, pe numele său complet Memorialul renașterii – Glorie Eternă Eroilor și Revoluției Române din Decembrie 1989 un ansamblu monumental situat în Piața Palatului din București, ridicat în memoria victimelor Revoluției române din 1989, inaugurat la 1 august 2005.
Formația artistica a lui Alexandru Ghildus a permis abordarea unor teme complexe, de la creația artistica, pana la design de produs, design grafic si ambiental, fabricarea de materiale promoționale si publicitare, decoruri de lungmetraj.

Premii si Distincții:
1990 – Premiul U.A.P. pentru design;
2000 – Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler oferit de către Președintele României, Dl Emil Constantinescu;
2005 – Audience Award la Expoziția Internatională de Sculptură în sticlă, Horn, Olanda;
2005 – Ordinul de „Cavaler al Solidaritații Italiene”, oferit de către Președintele Italiei, Dl. Azeglio Ciampi;
2007 – Premiul pentru design oferit de către Uniunea Artiștilor Plastici din România (colectiv);
2009 – Diplomă „IN HONORIS”, oferită de către Primăria București pentru „contribuție la viața orașului”