Eduard Otto MORRES, pictor, topograf

Eduard Otto Morres s-a nascut la data de 15 iunie 1884, la Brașov si a incetat din viata la data de 7 februarie 1980, la Codlea.

In anul 1903 a urmat Academia de Desen din Budapesta, Facultatea de Artă din Weimar și München (1904-1908) și a trăit un an la Paris (1909/1910).

Sejururile în câteva sate săsești i-au oferit modele pentru picturile și lucrările sale de grafică. Morres a fost nevoit să-și schimbe de mai multe ori locul de reședință din motive economice.

În 1932 a devenit temporar administrator al fabricii de hârtie Bușteni și a locuit pe valea Brătei, după care familia s-a mutat în Zeiden în 1942. Acolo și-a petrecut apoi anii de creație rămași până la sfârșitul vieții.

În semn de recunoștință pentru concetățenii săi din Zeidner, el a fondat Fundația Eduard Morres în 1975 și a donat comunității protestante 41 dintre cele mai bune picturi ale sale.

De-a lungul vieții, Morres a creat poze realiste ale căror motive le-a preluat din „universul” său natal, în special din Transilvania rurală.

Pentru aceasta a folosit o paletă de culori subtilă, elegantă și nuanțată precum cea a impresioniștilor francezi, din ale căror picturi plein air primise cândva impulsuri importante.