Constantin LECCA, pictor, tipograf, scriitor

Constantin Lecca s-a născut la data de 4 august 1807, la Brașov, si a încetat din viata la data de 13 octombrie 1887, la București.

Familia lui Constantin Lecca a fost urmașa unei vechi familii de negustori și meseriași din zona Brașovului.

Primele clase le-a învățat la celebra Şcoală Românească din Șcheii Brașovului (astăzi devenită muzeu, unul dintre cele mai interesante din ţară), iar mai apoi la gimnaziul săsesc din Braşov şi la cel din Blaj.

Lecca fost primul pictor român care a executat pictură bisericească în stil occidental. Constantin Lecca a pictat o mulțime de biserici răspândite în mai multe orașe din România.

Întreaga sa activitate se poate separa în trei perioade distincte, în cadrul unui interval de timp de aproape patru decenii.

Prima este perioada debutului său artistic de la Buda, unde a publicat desene de domnitori în paginile revistei Biblioteca românească sub conducerea lui Zaharia Carcalechi.

A doua, este perioada considerată de către specialiști cea a maturității artistice de la Craiova. În această perioadă, Lecca s-a manifestat plenar ca profesor de desen și caligrafie, editor și tipograf, pictor de compoziție, ilustrator de carte, portretist și nu în ultimul rând zugrav de biserici.

Constantin Lecca a fost cel care a realizat în perioada 1830 – 1870 o impresionantă galerie de portrete a boierimii românești.

A treia perioadă, este cea petrecută la București între anii 1851 și 1870. La București, Constantin Lecca n-a mai fost artistul de Craiova.

Ca editor, a înființat prima tipografie din Craiova și prima revistă culturală din Oltenia, revista Mozaic, în 1838.

În amintirea lui Constantin Lecca au fost botezate cu numele lui străzi din Brașov, Craiova și din București. De asemenea s-a păstrat casa în care a locuit artistul numită Casa Brăiloiu-Lecca.