Petru DAMIR, pictor

Petru Damir s-a născut in data de 16 martie 1949, in Zahorna, județul Iași, si a incetat din viata in data de 23 septembrie 2022.

A absolvit în 1968 Liceul de Arte Plastice “Octav Băncilă” ,apoi a continuat desăvârșirea studiilor de pictură în atelierele maeştrilor locali din Iaşi. În paralel cu activitatea artistică bogată, cu multe se îndreaptă şi spre o carieră medicală cu studii profunde în domeniu.

Pictura sa mustind de metafore şi alegorii pline de vitalitate, conectată fără sincope existenţiale la paradigma universului uman genuin, îşi urmează destinul firesc: acela de a semnifica şi de a fi efectiv un spectacol al inocenţei în desfăşurare continuă şi un avertisment la adresa acelora care ar fi tentaţi să tragă cortina asupra lui.” Corneliu Ostahie

A executat lucrări monumentale: Aula Institutului de Medicina si Farmacie, Iasi 1979; Spitalul de copii, Iasi -1980; Casa Cartii, Iasi -1988; Porrentruy, Elveția -1992

Lucrări in colecții din: Romania, Franța, Italia, SUA, Elveția, Germania, Israel, Ungaria, Canada, Grecia, Spania, Republica Moldova.