Medi Dinu, pictor

Margareta Wechsler „Medi” Dinu s-a nascut in anul 1909, in Brezoi, Vâlcea, si a incetat din viata in data de 18 iulie 2016, in București.

A absolvit Institutul de domnișoare „Choisy-Mangâru” din București. Încurajată de profesorul de artă, pictorul Costin Petrescu, își continuă studiile la Academia de Belle-Arte, avându-i ca profesori pe Jean Alexandru Steriadi și Ipolit Strâmbu.

În 1933 se înscrie, la îndemnul tatălui, în Sindicatul artiștilor. Are ocazia să cunoască artiști mai în vârstă, să lucreze într-un atelier colectiv, din centrul Bucureștiului, schițe, portrete, studii după natură.

În 1934 află că prin Sindicat poate merge să picteze o lună de zile la Balcic, la casa de creație a artiștilor români. Pleacă și locuiește în aceeași cameră cu Ada Ioanid, fiica pictorului Costin Ioanid. Întâlnirea cu Balcicul e devastatoare. Cucerită de lumina și peisajul locului uită tot ce a învățat și se abandonează studiului după natură.

Tot la Balcic, Medi Wechsler îl cunoaște pe Gheorghe Dinu (poetul avangardist Ștefan Roll), cel alături de care avea să-și petreacă viața, până în 1974 când acesta decedează.

A fost membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România.

De-a lungul carierei ei de jumătate de secol, Medi Wechsler Dinu a realizat numeroase portrete de personalități ale lumii culturale românești: George Bacovia, Agatha Bacovia, Victor Brauner, Zaharia Stancu, Victoria Constantinescu, Jules Perahim, Aurel Baranga, Irina Cosmescu, Ion Vlasiu, Lili Haber, Lili Pancu, Heda Stern, George Topârceanu, Ilarie Voronca, Sonia Pavlovici.

Numeroase lucrări sunt în Muzeul de Artă din Constanța, Muzeul de Artă din Tulcea, Muzeul de Artă din Râmnicu Vâlcea, colecția Bibliotecii Metropolitane „Mihail Sadoveanu” din București, colecția Memorialului Eminescu din Ipotești, precum si in colecții particulare din România, Bulgaria, Franța, Israel, SUA.

Distincții
În 2010, este premiată cu „Trofeul Victor Brauner” la cea de a doua Editie a Premiilor Niram Art.
În 2012, este decorată cu Premiul de Excelență la Salonul Arte în București.
La 8 martie 2016, la Centrul Cultural Casa Artelor, artista Medi Dinu a primit placheta de onoare din partea Primăriei Sectorului 3